La Primăria Reşiţa s-a desfăşurat, astăzi, o întâlnire tripartită, cu participarea reprezentanţilor administraţiei publice locale, ai Inspectoratului Şcolar Judeţan Caraş-Severin, ai unor licee cu profil tehnic şi ai unor unor de agenţi economici din municipiu, cu privire la planul de înfiinţare a şcolilor profesionale duale în oraş. Acest model constă în 3 ani de educație în cadrul unei companii (practică), în paralel cu educația teoretică făcută în școala profesională, finalizată cu un examen practic și teoretic. Şcoala duală reprezintă un obiectiv al Ministerului Educaţiei, care doreşte să-l implementeze, începând cu anul şcolar 2017-2016, pentru a suplini lipsa forţei de muncă în diferite meserii solicitate pe piaţa muncii.
„Trebuie să rupem pisica şi să nu mai prindem fluturi!"
„Temerea mea este că sunt anumiţi profesori, în anumite licee, care dacă îşi pierd clasele, vor trebui să-şi schimbe profilul sau să plece acasă! Trebuie să spunem lucrurile acestea deschis! Nu pot ţine un profesor care e specializat pe prinsul fluturilor, dacă nu mai am fluturi şi dacă am nevoie de sudori! Trebuie să ne asumăm lucrurile acestea stimaţi colegi din inspectorat. Sper ca domnul Doxan, de la inspectorat, cu care am avut vreo patru întâliri în ultimele două săptămâni, şi îi simt dinamismul, sper să poată tăia pisica în două, aici!”, a precizat, printre altele, primarul Reşiţei, Ioan Popa, cel care a condus discuţiile.
În şcoala duală este necesară implicarea agenţilor economici, iar reprezentanţii acestora au primit cu încredere propunerea de a susţine şcola duală, având în vedere faptul că îşi pot pregăti viitorii meseriaşi la locul de muncă, exact pe meseriile pe care aceştia vor lucra după încheierea şcolii. Apare, astfel, avantajul reciproc şi o cointeresare a firemelor, cât şi a elevilor, aceştia fiind plătiţi cu burse şi având un loc de muncă asigurat.
Nu mai există meseriaşi tineri la Reşiţa!
Interesant este faptul că reprezentanţii absolut tuturor agenţilor economici, de la UCM Reşiţa, TMK, PRODMEC, ELECTROECHIPAMENT, PLASTOMET, până la SPALECK sau AUTOLIV, au reclamat absenţa forţei de muncă tinere şi calificate în meseriile de care au nevoie. Media de vârstă a „clasei muncitoare” este foarte ridicată, foarte mulţi muncitori fiind în pragul pensiei. Printre meseriile solicitate de agenţii economici au fost amintite; strungar (aşchietori, în general), electrician, lăcătuş, sudor, turnător, brutar, cofetar. În schimb, deşi a fost amintită, nu a fost solicitată meseria de prinzător de fluturi.
În final, agenţii economici au primit un PACT de colaborare, pentru a-l semna, angajându-se, astfel să sprijine înfiinţarea şcolii duale la Reşiţa.
„La muncă, altfel, închidem baraca!"
„Trebuie să o luăm la deal, oameni buni! Ăştia care suntem aici, punem mâna pe lopeţi şi la muncă! Altfel, stimaţi colegi, ne-am dus acasă şi închidem baraca!”, a mai spus primarul Ioan Popa.