Menu

Articol

Ştefan Gârlaşu, sportiv şi om de ştiinţă, întemeietorul şcolii de inginerie, la Reşiţa

La Universitatea „Eftimie Murgu” din Reşiţa se desfăşoară prima ediţie a Conferinţei de Inginerie Electrică și Sisteme  „Ștefan Gârlașu”. Titlul conferinţei este : „Caraș Severin – Leagănul industriei Românești – perspective de dezvoltare”. La evenimentul deschis astăzi şi care se va derula până sâmbătă, 5 noiembrie, participă cu lucrări în plen și pe secțiuni, alături de cadrele universitare ale Universității „Eftimie Murgu” din Reșița, profesori și cercetători din diferite centre universitare din țară: Universitatea Politehnică din București, Universitatea Politehnică Timișoara, Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea Transilvania din Brașov, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, iar din străinătate: Bulgaria, Serbia, Austria, Grecia, Germania, Slovacia. La conferinţă vor fi prezentate 39 de lucrări, numărul participanţilor fiind de peste 100.

Lucrările conferinţei au fost deschise de Elisabeta Spunei, şef de lucrări la Facultatea de Energie Electrică a UEM Reşiţa, şi de rectorul universităţii, Andrade Bichescu.

Cine a fost Ştefan Gârlaşu

Ştefan Gârlaşu a fost întemeietorul şcolii de inginerie la Reşiţa, iar despre personalitatea lui Ştefan Gârlaşu au vorbit, printre alţii, Octvian Proştean şi Sabin Ionel, de la Politehnica din Timişoara.

Profesorul Sabin Ionel, care a fost asistentul lui Ştefan Gârlaşu timp de 4 ani, şi a publicat, într-un volum, un interviu despre dascălul evocat, a spus, printre altele:

„Dacă ar fi să spun ceva despre domnul pofesor, ca unul care l-a cunoscut foarte de aproape, aş spune că în cartea aceasta de interviuri a trebuit să selectez titlul interviului. Şi la dânsul am selectat aceste cuvinte: „Îmbinaţi învăţătura cu sportul!” Deci, dânsul, a fost un sportiv de performanţă. Nu cunosc alt om cu asemenea performanţe în domeniul sportului, echilibrate de performanţe în domeniul cercetării! A fost campion naţional la atletism şi a fost membru fondator şi căpitanul echipei de handbal a Politehnicii din Timişoara. Dacă Timişoarei i-a făcut cinste ca sportiv, Reşiţei i-a făcut cinste ca om de ştiinţă şi ca dascăl!”

După discursurile de evocare a personalităţii profesorului Ştefan Gârlaşu, conferinţa a continuat pe secţiuni, cu lucrări ştiinţifice.

Conform unor dascăli din universitatea reşiţeană, Doina Frunzăverde, preşedinta Senatului UEM Reşiţa, a convocat o şedinţă a Senatului, chiar la ora începerii conferinţei, astfel că, din păcate, cel puţin patru dascăli cu referate pregătite pentru conferinţă, astăzi, nu au putut participa la lucrări.

Powered by Jasper Roberts - Blog