Auditul financiar al Camerei de Conturi Caraș-Severin a descoperit o serie de nereguli referitoare la acordarea plăților cuvenite angajaților Primăriei Reșița care au făcut parte din echipele de implementare a proiectelor de investiții cu finanțare din fonduri comunitare nerambursabile postaderare. Pe scurt, aceștia au încasat mai mulți bani decât ar fi fost normal. Situația nu este nouă, la fel au procedat și angajații Consiliului Județean Caraș-Severin, și ei fiind obligați să restituie banii primiți în plus.
Din informațiile noastre, este vorba de un număr de aproximativ 25 de persoane implicate în două proiecte: „Reabilitarea blocuri «Program operațional Regional pentru domeniul major de intervenția 1.2 – Sprijinirea investițiilor în efiviență energetică a blocurilor de locuințe» și „Flood Prevention for better life quality“, suma ce trebuie recuperată este de aproape 190.000 de lei. Este vorba de reabilitarea blocurile situate pe Strada I.L.Caragiale, proiect care a căzut din cauza unor considerente de ordin subiectiv și de proiectul pe situații de urgență. Conducerea primăriei a emis Dispoziții pentru recuperarea sumelor înasate în afara cadrului legal.
Din informațiile noastre, angajații în proiect au primit în plus sume cuprinse între 9.000 și 35.000 de lei! În cazul a altor două proiecte „Acoperiș sală sport Colegiul Economic“ și „Sprijinirea autorității locale“ suma de recuperat de la cei care au participat la implementarea lor este de 125.000 de lei.
Referitor la situația creată, primarul Ioan Popa ne-a mărturisit: „Conform prevederilor Legii 53/2003, Codul Muncii, cu modificările și completările ulterioare, pentru salariații angajați cu normă întreagă, durata normală e de 8 ore pe zi și de 40 de ore pe săptămână, iar durata maximă legală a timpului de lucru nu poate depăși 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare. Aceștia puteau să desfășoare activități specifice implementării proiectelor în intervalul rămas între durata maximă a timpului de lucru de 48 de ore/săptămână și durata normală a timpului de lucru în care și-au îndeplinit atribuțiile corespunzătoare funcțiilor de bază (40 de ore pe săptămână), respectiv 8 ore/săptămână. În realitate, ei au fost pontați și cu 70-80 de ore/lună“.
Mai trebuie spus că, în astfel de situații, grupul de persoane care participă la implementarea proiectelor respective primește un procent de până la 3% din valoarea totală a proiectului. În cazul Primăriei Reșița, acesta a fost de aproape 10%.