Politicienii, oricât de rasați ar părea la prima vedere, sunt și ei oameni. Dincolo de masca de indivizi nesuferiți, iubesc, suferă, se bucură, plâng, râd, scriu poezii, au cont pe Facebook, se consumă și se exteriorizează ca oricare dintre noi. Sentimental, o parte dintre ei depășesc cadrul căminului conjugal convinși că au întâlnit iubirea vieții lor, una care, de obicei, e cu vreo 20 de ani mai tinerică, fostă șefă de cabinet și care se visează să ajungă parlamentară. Când îi lovește amocul, uită și de nevastă, și de copii, dar și de partidul care, în principiu, îi cere să se comporte cu decență și să fie un bun exemplu pentru alegători. Dar, pentru că statutul partidului nu le interzice să iubească cu patimă, astfel de situații se întâlnesc adesea la politicienii noștri de marcă.
Dintotdeauna la români, femeia a fost privită altfel decât un bărbat, atunci când calcă strâmb. Privitorii de pe margine devin dintr-o dată moraliști și sunt gata să o catalogheze ca fiind curvă, profitoare sau mai știu eu ce. Lucrurile se schimbă în cazul bărbaților, care își fac titlu de glorie din așa ceva. Mai de mult, într-o anumită zonă a Olteniei, sătenii exclamau în semn de apreciere, atunci când vorbeau de calitățile unuia care nu mai era printre cei vii: „Bă, ăla o fost omu’ dracului“. Adică, i-a plăcut să petreacă, să bea, să facă bășcălie de alții și a iubit tot ce i-a picat în mână.
Așa și cu politicienii care, la urma-urmei, oameni sunt și ei. În general, în societatea noastră se întâmplă ca și în satul din Oltenia. Despre bărbați, jos pălăria, în timp ce despre femei și iubirile lor extraconjugale ne amintim o viata întreaga. Nu mă întorc mult în istorie, ci doar cu câțiva ani în urmă, perioadă care le-au făcut celebre pe două dintre fostele consiliere ale lui Traian Băsescu. Una dintre ele, Elena Udrea, a ajuns personaj într-o carte scrisă de cealaltă apropiată a fostului președinte, Adriana Săftoiu, care a insinuat relația acesteia cu Băsescu. Așa cum stă bine unei femei ce nu admite să fie călcată pe „coadă“, Udrea i-a dat replica ce-o avea la îndemână în poșeta de 5.000 de euro: „Spre deosebire de Adriana, nu am fost fotografiată ieşind din apartamente obscure de la întâlniri cu bărbații altora“.
Exact ce spuneam că se discuta în satul oltenesc tradițional despre tinerețile unora sau altora. Deși, trăim în epoca egalității între sexe, pe Dorobanțul politicii românești doar bărbații au voie să-și tragă amante, să-și trăiască viața pentru ca, atunci când o fi să-i cânte popa prohodul, oamenii să exclame extaziați: „Bă, ăla o fost omu’ dracului“.