Borderline este o tulburare de personalitate, manifestată prin crize emoţionale, instabilitate socială, tendinţa de autoflagelare, este o situaţie limită în care lumea reală se intersectează cu lumea imaginară, în care susul poate fi jos, iar timpul scapă de sub control. Este o boală psihică gravă, dar este şi un spectacol regizat de Dan Mirea, după adaptarea scenică realizată de Andrada Samoilă. Spectacolul a fost prezentat în premieră, în 16 mai, la Teatrul „I.D. Sîrbu” din Petroşani.
Dan Mirea este actor şi regizor din Reşiţa, iar cea mai nouă punere în scenă a sa, „Borderline” a fost prezentată în premieră, la sfârşitul săptămânii trecute, sâmbătă, la Petroşani, cu trupa Teatrului „I. D. Sârbu”, director Nicoleta Bolcă. Sala de peste 300 de locuri, din Petroşani, a fost aproape plină, iar publicul a aplaudat reprezentaţia minute în şir. Au fost şi spectatori care au plâns, deşi, regizorul, Dan Mirea, ne-a declarat: „Eu nu am vrut să-i fac să plângă, am vrut să-i pun pe gânduri, dar, dacă au plâns, cred că au fost emoţionaţi, iar emoţiile sunt generatoare de gânduri”.
Povestea din „Borderline” se petrece într-un ospiciu, în care sunt internate patru fete, fiecare având diferite tulburări psihice. Însă, în „închisoarea albă”, infirmierii şi asistenţii medicali se transformă în gardieni, senzaţia de spaţiu închis este sufocantă, zbaterea pacienţilor este paroxistică, iar spectatorul se simte captiv laolaltă cu personajele, aşteptând izbăvirea, cu frică, emoţie şi speranţă. De altfel, regizorul, împreună cu scenograful Vioara Bara, au amplificat senzaţia de lagăr de concentrare, plasând în sală, încă de la începutul spectacolului, câţiva infirmieri, ca nişte gardieni îmbrăcaţi în alb. În acelaşi scop şi fotoliile spectatorilor au fost îmbrăcate în pânză albă, alb de ospiciu, ca şi albul de pe scenă, unde se petrece drama pacienţilor.
Spre deosebire de povestea originală, Andrada Samoilă (originară din Reşiţa), cea care a (re)scris povestea, a mutat accentul de pe persoanjul principal din roman, Susanna, pe un alt personaj, Lisa, care este sociopată şi manipulează pacienţii şi personalul medical pentru a-şi satisface pornirile nebuneşti, contribuind la tensionarea atmosferei din ospiciu până la limita insuportabilului. Andrada Samoilă este şi cea care interpretează rolul cel mai consistent, pe acela al Lisei. Destinele celor patru fete aflate la limita relităţii sunt extrem de diferite. Aparent, fiecare vrea să evadeze din lumea nebună, care vibrează nevrotic ca lumina unui neon prea obosit, dar, pentru Alice (Amalia Toaxen), o sinucigaşă patologică, evadarea este imposibilă, pentru Daisy (Irina Bodea Radu), o fată abuzată de tatăl ei, eliberarea vine prin moarte, iar pentru Lisa (Andrada Samoilă), sociopata care a evadat de mai multe ori pentru divertisment, ospiciul este singura lume posibilă. Singura care se eliberează cu adevărat din spital este Susanna (Oana Crişan), fata cu sindromul Borderline, cea care s-a jucat de-a internarea, poate pentru că avea nevoie de această experienţă, dar care, în spectacol, are prezenţa cea mai discretă.
Andrada Samoilă face un tur de forţă în rolul Lisei, jucând sociopatia cu vervă, nebunie şi farmec, pentru că sociopaţii pot fi şi simpatici când sunt neconvenţionali. O menţiune aparte se cuvine acordată Irinei Bodea Radu, care face o Daisy extrem de credibilă, o Daisy care luptă din răsputeri să-şi păstreze sufletul de copil, deşi asupra ei s-a cernut cenuşa incestului. Şi sora şefă, Oana Liciu Gogu, îşi duce bine rolul de „inchizitor” rece, ca o maşină fără suflet, în spiritul spectacolului.
„Borderline” este un spectacol bine ţinut în mână, care îl duce pe spectator adânc în spitalul de nebuni, creându-i impresia că este internat acolo, determinându-l să se confunde cu persoanajele şi să se întrebe dacă nu cumva are nevoie de o consultaţie psihiatrică. Este şi intenţia regizorului, care, la final, îşi pune personajele să întrebe publicul, sub o ploaie simbolică de geamantane: „Încotro?” Adică, noi am ajuns aici, am făcut asta şi asta, am dansat între nebunie şi normalitate, voi ce veţi face?
„Borderline”, o adaptare scenică de Andrada Samoilă după romanul „Girl, Interrupted”, regia Dan Mirea, scenografia Mioara Bara. (Romanul „Girl, Interrupted”, de Susanna Kaysen, a avut parte şi de o ecranizare celebră, în 1999, cu Winona Rider, în rolul Susannei, şi Angelina Jolie, în rolul Lisei. Regia: James Mangold).
Distribuţia: Andrada Samoilă – Lisa, Irina Bodea Radu – Daisy, Amalia Toaxen – Alice, Oana Crişan – Susanna, Oana Liciu Gogu – sora şefă, Alexandru Cazan – asistentul.