Menu

Articol

„E ca la nebuni: unii sapă, alții acoperă, iar se sapă și se acoperă din nou“

La Oravița, la fel ca în toate orașele județului, se desfășoară lucrări de reabilitarea rețelelor de apă și canal, o investiție cu bani europeni în valoare de 7 milioane de euro. Și la fel ca peste tot, și la Oravița lucrările au creat numai probleme locuitorilor nevoiți să suporte nu doar disconfortul generat de străzile sparte, ci și nepriceperea constructorului despre care localnicii spun că lucrează în dorul lelii. Primarul Dumitru Ursu amenință că nu semnează recepția lucrărilor, dacă acestea nu se încadrează în prevederile contractuale. La rândul său, constructorul invocă terenul accidentat, despre care spune, că nu a avut cunoștiință până acum. Cei care suferă fără să fie vinovați sunt abonații Aquacaraș SA, beneficiarul contractului.

Un exemplu de acest gen l-am întâlnit pe Strada Valea Aurului, una dintre cele mai vechi străzi din oraș, îngustă și în pantă, cu imobile de locuit construite chiar și pe vremea Imperiului Austro-Ungar. Lucrările pur și simplu au blocat accesul oricărui vehicul în zonă. Mai mult de atât, de peste trei săptămâni oamenii nu mai au apă la robinete, în condițiile în care aveau și propria lor rețea de distribuție. În timpul săpăturilor și din cauza neatenției muncitorilor, conducta lor a fost distrusă. „Să ne ferească Dumnezeu de un incendiu că pompierii nu ar avea cum să ajungă la noi. Și ambulanța la fel“, se plângea un locatar revoltat de cum se lucrează: „E ca la nebuni. Au săpat cinci metri pentru canalizare și au acoperit cu pământ, apoi au săpat din nou pentru conductele cu apă. Dar nu s-au oprit aici, vin alte săpături pentru realizarea racordurilor și montarea hidranților. Așa ceva nu am mai văzut în viața mea“, ne-a mărturisit Adrian Gavrilovici.

Din cauza săpăturilor executate până la cinci metri, unele case, care nu au fundație, riscă să se prăbușească în orice moment. Acest lucru este recunoscut și de reprezentanții de la Ludwig Pfeiffer care au subcontracat lucrările unui SRL din Satu Mare. Reprezentantul acestuia din urmă spune că de vină este terenul dificil, cu multă rocă, fapt necunoscut înainte de a începe lucrările. Inginerul de la „Ardelean Company Satu Mare Nord-Vest“ lasă să se înțeleagă că la cum arată situația pe teren, poate ar fi fost mai bine ca pe această stradă să nu se fi executat lucrări de o asemenea amploare. La atâtea săpături succesive, există pericolul ca unele case să fie grav afecatate, iar altele să se prăbușească, lucru recunoscut și de reprezentantul lui Ludwig Pfeiffer pentru România, Dan Dănoiu.

La o întâlnire de lucru pe teren, cu participarea primarului, constructorului și a beneficiarului, Dănoiu spunea că haosul cu adevărat abia acuma vine, când lucrările se vor muta pe străzile ce aparțin Companiei Naționale de Drumuri Naționale, acestea reprezentând 40 la sută din valoarea totală a contractului de reabilitare a rețelelor de apă și canal în orașul Oravița.

Lucrările în Oravița ar trebui finalizate în martie 2016 însă, după cum se mișcă lucrurile este greu de crezut că se va întâmpla așa.

Powered by Jasper Roberts - Blog