Menu

Articol

„Enigmatici şi cuminţi”, bătrânii de la Anina şi Bocşa aşteaptă finanţarea căminelor

Guvernul Cioloş mai prelungeşte cu un an finanţarea de la Anina şi Bocşa. Este vorba despre două cămine pentru vârstnici, înfiinţate în anul 2011, împreună cu alte 17 cămine de acest fel din ţară. Atunci, în 2011, Guvernul Boc (PDL) a desfiinţat mai multe spitale, iar o parte din acestea, ca şi spitalele de la Anina şi Bocşa, au fost transformate în cămine pentru bătrâni. Însă, finanţarea căminelor de la buget a fost prevăzută până la data de 31 octombrie 2013, termen care a fost prelungit, în vremea Guvernului Ponta, până la data de 31 decembrie 2015. După această dată, căminele trebuiau să fie finanţate de la bugetul local.

Situaţia a devenit dramatică, de la începutul acestui an, mai ales pentru bătrânii din Anina, din cauză că Primăria Anina a anunţat că nu are niciun leu pentru căminul din oraş. Astfel, bătrânii se pregăteau să-şi facă bagajele şi să plece într-o direcţie necunoscută. Pentru unii vărstnici cu boli degenerative grave situaţia era chiar tragică din cauză că mulţi nu mai au familii şi niciun alt cămin din judeţ nu îi primea (neavând personal specializat). La Bocşa situaţia este ceva mai puţin neagră pentru bătrânii internaţi în cămin, fiindcă primarul şi Consiliul Local au decis să sprijine finanaciar căminul. Însă banii nu ajung. Până una-alta, Consiliul Judeţean Caraş-Severin a alocat câte 100.000 de lei pentru cele două cămine, ca să poată ieşi din iarnă. „Nu e o sumă îndestulătoare, însă, mai mult nu avem”, explica vicepreşedintele Ilie Iova, în ultima zi a anului trecut.

Aşadar, Guvernul Cioloş a aprobat o Hotărâre de Guvern prin care a alocat 9 milioane de lei pentru finanaţarea celor 19 cămine (printre care se află şi Anina şi Bocşa), dar numai până la sfârşitul anului 2016. Însă, în această toamnă, după alegerile generale, vine alt guvern, care va trebui, la rândul lui să găsească o soluţie.

În situaţia dată, Instituţia Prefectului Caraş-Severin ne anunţă că a solicitat banii pentru căminele din Anina şi Bocşa.

„Ca urmare a discuţiilor din cadrul şedinţei Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice referitoare la situaţia căminelor pentru persoane vârstnice din Anina şi Bocşa, Instituţia Prefectului – Judeţul Caraş-Severin a solicitat Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice un punct de vedere privind posibilităţile de soluţionare a situaţiei”, ne informează Instituţia Prefectului Caraş-Severin.

Vârstnicii, conducerile căminelor, Prefectura, râul, ramul, aşteaptă cu speranţa ca Guvernul să înţeleagă şi să aprobe finanţarea.

Cum zice şi poemul:

„Pentru cei ce ne-au făcut
Dă un ordin, dă ceva
Să-i mai poţi întîrzia
Să o ia de la-nceput".
     Rugă pentru părinţi - Adrian Păunescu

 

Powered by Jasper Roberts - Blog