Menu

Articol

„Groparii“ judeţului Caraş-Severin şi-au desăvârşit opera!

consilieri județeni

Astăzi am asistat la cea mai neagră zi din istoria post-decembristă a Banatului Montan. Singurul conducător rămas la datorie în fruntea Consiliului Județean, vicepreședintele Ilie Iova, a demisionat și el din funcție pentru a se înscrie în cursa pentru Primăria Municipiului Caransebeș. Cum președintele Sorin Frunzăverde a primit Ordinul semnat de prefect referitor la încetarea mandatului înainte de termen, iar celălalt vicepreședinte, Ionesie Ghiorghioni, este în pușcărie, de mâine CJ Caraș-Severin nu are conducere. Aceasta înseamnă că în CJ nu va exista o persoană care să semneze actele, inclusiv statele de plată a celor peste 3.000 de angajați. O situație halucinantă, după cum se exprima un consilier județean, fără precedent în țară, care poate genera un blocaj cu coinsecințe nebănuite.

În ședința ordinară de astăzi, vicepreședintele Ilie Iova le-a mulțumit consilierilor pentru colaborarea de patru ani, apoi le-a cerut  să voteze un vicepreședinte, care să conducă destinul instituției până la constituirea consiliului ce va rezulta în urma votului din 5 iunie, deși era convins că așa ceva nu se va întâmpla. Consilerii atâta au așteptat, fiecare grup având ceva de comentat. Au început glumele, ironiile, luatul peste picior și toate ingredientele unei reprezentații de circ la sfârșit de mandat.

În numele grupului de consilieri PSD, Ioan Spânu a fost franc: „Nu vom face propuneri și nici nu vom participa la vot“. De ce? Simplu: „În 2012, grupul nostru nu a avut nicio propunere pentru alegerea celor doi vicepreședinți ai CJ și nici pentru șefii de comisii. PNL a luat totul. Dacă atunci s-a procedat așa, de ce ar fi fost altfel astăzi?“, s-a întrebat Spânu, când a văzut că un coleg de-al său, independentul Matei Armaș, își arătase disponibilitatea de a asigura conducerea CJ până luna viitoare.

A fost ca în piesa lui Viorel Cacoveanu, „Mă propun director“, Armaș afirmând că se sacrifică „în semn de respect pentru locuitorii județului“. Colegii săi au făcut haz pe seama sa, grupul PNL, prin vocea lui Ioan Cojocaru fiind cel mai acid: „Propunerea noastră este de a nu propune niciun candidat. Rămânem în sală să votăm abținerea de la vot și să nu-i încurcăm pe cei care vor vota, totuși“.

Ilie Iova le-a mai cerut încă o dată colegilor săi să dea dovadă de responsabilitate. Din apelul său, fiecare a înțeles ce a vrut: „Cei care doriți să vă exprimați votul, faceți-o. Cei care nu vor, să nu o facă“. Și așa s-a și întâmplat. Cinci consilieri au acceptat autoporopunerea lui Armaș pe care au votat-o în unanimitate absolută. Pentru posteritate, cei cinci au fost: Matei Armaș-independent, Ioan Țundrea – ALDE, Ion Amariei – PND, Mircea Ciobanu – PNL, și Ilie Iova, fost PNL. Ca într-un film cu Stan și Bran, Matei Armaș a anunțat imediat după a aflat rezultatul votului că demisionează din funcție.

A fost momentul în care s-a pus cruce mandatului actual, consilierii grăbindu-se să părăsească sala pentru a lua parte, la bufetul instituției, la ceea ce s-ar putea numi poamana mortului.

Powered by Jasper Roberts - Blog