Ziua de 2 august este recunoscută oficial de către Comisia Europeana ca fiind data de comemorare a Genocidului Romilor, ca urmare a tragicelor evenimente din noaptea 2 spre 3 august 1944, când, peste 2897 de femei, copii şi bărbaţi de etnie romă, prizioneri ai trupelor SS, au fost gazaţi în lagărul de concentrare Birkenau, ca urmare a aplicării „soluţiei finale”, aşa cum au numit-o naziştii.
Cu acest prilej, tineri activişti din mai multe ţări europene vor participa la comemorarea oficiala organizată anual la Auschwitz - Birkenau. În cadrul ceremoniei de comemorare vor vorbi, printre alte personalităţi, şi supravieţuitori ai Holocaustului care îşi împărtăşesc clipele de coşmar trăite în lagarele de concentrare unde au fost deportaţi. Din partea asociatiei Nevo Parudimos participă 2 lideri de grup şi 9 tineri din diferite oraşe ale Romaniei, etnici romi dar şi tineri care nu aparţin etniei rome, activişti în domeniul educaţiei pentru comemorare şi promovare a drepturilor omului.
Cu prilejul acestei zile de doliu, Asociaţia Nevo Parudimos ne-a transmis un comunicat de presă:
„În perioada 30 iulie – 04 august 2017, asociaţia Nevo Parudimos este parteneră în proiectul „Dikh he na bister” (Priveşte şi nu uita), proiect conturat în jurul evenimentului de comemorare al Genocidului Romilor din data de 2 august. La acest eveniment, in oraşele Cracovia şi Auschwitz din Polonia participă tineri romi şi ne romi din peste 15 ţări, aproximativ 200 de tineri, facilitatori şi lideri de grup naţionali, pentru a învăţa mai multe despre istoria romilor şi cauzele care au condus la exterminarea etnicilor romi în timpul celui de-al doilea război mondial. Deasemenea, tinerii participanţi au avut oportunitatea de a vizita Muzeul Auschwitz si Auschwitz Birkenau, cel mai mare lagăr de concentrare (exterminare) construit de către tupele SS in timpul celui de-al doilea Război Mondial unde, îndrumaţi de ghizi şi facilitatori, aceştia au învăţat despre întunecata istorie care a condus la uciderea a aproximativ 6 milioane de evrei, romi, sinti, grupuri LGBT, persoane cu dizabilităţi, dintre care aproximativ 1,1 milioane au fost ucişi la Auschwitz".
Grebeldinger Daniel
project manager