Moment de referinţă pentru colectivul Spitalului Judeţean, devenit între timp de Urgenţă, din Reşiţa, unde, peste două zile, în 19 iulie, se aniversează 30 de ani de hemodializă în cea mai mare unitate spitalicească din Banatul Montan. Dacă avem în vedere faptul că primul centru de hemodializă în România a fost înfiinţat 1974, la Bucureşti, iar la Timişoara o astfel de unitate a apărut câţiva ani mai târziu, putem trage concluzia că Reşiţa s-a situat între primele oraşe de talie medie beneficiare ale unui astfel de serviciu.
Tehnologic vorbind, saltul în timp este unul spectaculos, de la doi rinichi artificiali, în momentul înfiinţării secţiei, astăzi spitalul reşiţean are în dotare 11 aparate performante, foarte utile celor 38 de pacienţi acuţi şi cronici din tot judeţul care fac şedinţe de trei ori pe săptrămână.
S-a pornit la drum cu medicii Peter Iacobi şi Hans Muller, iar în prezent Secţia de Hemodializă beneficiază de serviciile de specialitate oferite de doi medici specialişti nefrologi, Maria Scheidbauer, şef secţie, şi Elisaveta Codoşpan, dar şi de nouă asistente foarte bine pregătite.
Lor li se adaugă un inginer şi doi tehnicieni care asigură buna funcţionare a aparatelor prin care circulă apa şi sângele.
Potrivit Cristinei Căpuşă, medic primar nefrologie şi medicină internă la Spitalul Clinic de Nefrologie „Dr. Carol Davila” Bucureşti: „Dializa este o metodă de tratament prin care sunt înlocuite unele dintre funcţiile rinichilor. Cu toate că implică modificarea modului de viaţă al pacientului, dializa nu trebuie privită drept o sperietoare, aşa cum deseori se întâmplă. Nu este o dramă, după cum nu este nici o soluţie de vindecare, ci este doar o altă modalitate de tratament necesară în anumite etape ale bolii cronice de rinichi, atunci când funcţiile rinichilor scad sub 10%”.
Medicii specialişti spun că speranţa de viaţă în cazul acestor pacienţi este de 25 de ani, însă lucrurile se pot schimba radical, în condiţiile în care există posibilitatea transplantului de rinichi