În data de 4 iunie 2016, consulul general al României la Gyula, Florin Vasiloni, a participat la conferinţa preoţească, organizată cu prilejul aniversării a 70 de ani de la înfiinţarea Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria (EORU). Această organizaţie bisericească din Ungaria a luat fiinţă, prin hotărârea Congresului Național Bisericesc al Românilor Ortodocși, ținut în biserica cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” din Gyula, în 27 martie 1946.
Conferinţa a avut loc la Bekescsaba și a fost precedată de săvârşirea Sfintei Liturghii, la care au participat toţi clericii episcopiei, s-a desfăşurat la biserica parohială din Bekescsaba. Pe lângă clericii EORU, au mai participat la eveniment credincioşi din Bekescsaba, Gyula şi Arad.
În scopul de a marca acest eveniment, după săvârşirea Sfintei Liturghii, clericii și credincioșii au luat parte și la vernisarea unei expoziții aniversare, ce a fost pregătită la centrul cultural „Csabagyöngye”, din oraș, de către Emilia Martin și Elena Ciobai Munteanu, muzeografe și membre ale comunității istorice românești din Ungaria. Expoziția a cuprins atât obiecte bisericești vechi, de patrimoniu, din colecția Episcopiei (Evangheliar din 1811, Octoihul de la Târgoviște din 1712, Liturghierul de la Râmnic din 1767, Apostolul de la București din 1774, Triodul de la Râmnic din 1731, Antimis din anul 1858, icoane prăznicare pe lemn din 1798, potire, cruci, candele și veșmânt preoțesc din secolele XVIII-XX, etc.), cât și icoane bizantine contemporane, din colecția personală al lui Gabriel Gurzău din Gyula.
După vernisarea expoziţiei, Pr. Marius Maghiaru, protopop de Budapesta şi preşedintele Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria (UCRU), a vorbit despre „Aniversarea a 70 de ani de la înființarea Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria. Străduințele comunității românești din Ungaria de a se organiza din punct de vedere bisericesc; starea ei actuală și perspective pentru viitor”, și diaconul Emanuel Văduva, de la catedrala episcopală din Gyula, a vorbit despre „Metode de comunicare modernă și rețelele de socializare și rolul lor în educația religioasă a tineretului ortodox. Provocări și oportunități”.
La sfârşitul evenimentului, consulul general al României, Florin Vasiloni, a rostit un cuvânt de apreciere pentru contribuţia şi rolul EORU în viaţa comunităţii româneşti din Ungaria. La eveniment a participat și preşedintele autoguvernării româneşti din Bekescsaba, Tiberiu Iuhas. Manifestarea s-a încheiat printr-o agapă comună, oferită din partea Autoguvernării Românești Locale și a Parohiei din Bekescsaba.
Parohia românească din Otlaca Pustă (Pusztaottlaka), aparţinând Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria şi fiind închinată „Înălţării Domnului”, şi-a sărbătorit cu anticipaţie hramul istoric, în data de 5 iunie 2016. Preasfinţitul Părinte Episcop Siluan, Chiriarhul locului, a celebrat slujba religioasă alături de un sobor de preoţi şi diaconi din Ungaria şi România.
Sărbătoarea a fost onorată cu prezenţa de oficialităţi, precum Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României de la Gyula, şi Ioan Fodoreanu, consulul general al României de la Seghedin, Gyorgy Simonka, deputat în Parlamentul de la Budapesta, originar din Otlaca Pustă, Elvira Ardelean, primarul localităţii Otlaca Pustă şi preşedinte al Autoguvernării Româneşti Locale, și alții. La final, toţi credincioşii au fost invitaţi la o agapă frăţească comună, care a fost oferită din partea Parohiei. Oaspeţii au vizitat Centrul pentru Familii şi Tineret al Parohiei, situat la marginea comunei, în care există un Paraclis de lemn, în stil maramureşean, cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, dar şi o mini-grădină zoologică şi alte facilități de agrement.