În această dimineaţă s-a stins din viaţă în locuinţa sa din Cluj Napoca Doina Cornea, fostă disidentă din regimul Ceauşescu şi una dintre vocile cele mai puternice ale Opoziţiei de după 1989.
Născută la Braşov în urmă cu 89 de ani, pe care urma să-i împlinească în 30 mai, Doina Cornea a absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii ”Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca, unde a şi predat în calitate de asistent universitar la catedra de limba franceză. A fost publicist şi traducător, colaborator la numeroase reviste din ţară şi străinătate.
Oponentă a regimului comunist, Doinea Cornea a fost dată afară din universitate, iar la începutul anilor ’80 a început să trimită scrisori de protest, peste 30 la număr, la Radio Europa Liberă şi ziarelor din Occident, în care denunţa „sistematizarea” satelor româneşti, dărâmarea bisericilor şi politica promovată de cuplul dictatorială. O astfel de atitudine, rar întâlnită la vremea aceea, a atras mânia celor care conduceau România, dovadă fiind punerea sub observaţie a casei sale şi anchetele Securităţii care, de cele mai multe ori, se terminau cu bătaia acesteia.
Mai târziu, Doina Cornea avea să rememoreze într-un interviu chinurile la care a fost supusă: „Doi ani mi-au stat în poartă, ziua şi noaptea. Nu securiştii au pus miliţienii de la circulaţie, cu chipiu alb, ca lumea sau străinii să nu vadă că sunt păzită. Şi ăştia, de la circulaţie, m-au bătut de câteva ori”. În ziua de 21 decembrie 1989, a fost liberată din casa sa din Cluj de protestarii ieşiţi în stradă.contra regimului comunist A fost cooptată în Consiliul Frontului Salvării Naţionale (CFSN) însă, după numai o lună, în ianuarie 1990, nefiind de acord cu transformarea acestuia în partid politic.
În acelaşi an, 1990, a fondat Forumul Democrat Antitotalitar din România, cu scopul de a uni opoziţia democrată, abia născută. A fost membră fondatoare a Grupului pentru Dialog Social (GDS) şi a Alianţei Civice. A fost membră a PNŢCD.
Pentru întreaga sa activitate anticomunistă de dinainte de 1989 şi pentru eforturile puse în slujba valorilor democraţiei de după decembrie ‘ 89, a fost răsplătită cu cea mai înaltă distincţie a României, Ordinul „Steaua României” în grad de Mare Cruce, în anul 2000, iar în anul 2009 a fost decorată medalia Legiunea de Onoare a Franţei în grad de Ofiţer.