Menu

Articol

Academia Advocacy reacţionează: „Totuşi, administraţia Stepanescu (Reşiţa) n-a fost transparentă”

Autor: 

COMUNICAT DE PRESA - privind reactia Primariei Municipiului Resita cu privire la raportul de monitorizare avand ca obiectiv intensificarea aplicarii L52/2003 privind transparenta decizionala a administratiilor publice din Romania

Coalitia 52, coordonata de Academia de Advocacy regreta nemultumirea Primariei Municipiului Resita, cu privire la rezultatele monitorizarii aplicarii L52/2003 privind transparenta decizionala a administratiilor publice din Romania.

Amintim reprezentantilor acestei institutii ca cercetarea efectuata s-a bazat pe transmiterea unei solicitari de informatii publice, cu un cuprins de 7 intrebari, de catre orice cetatean al Romaniei catre orice municipiu din Romania, inclusiv autoritatile centrale, intr-o cadenta lunara, incepand cu februarie 2015. In baza L544/2001, privind accesul liber la informatia publica, Primaria Municipiului Resita a fost solicitata de 13 ori, in perioada februarie 2015 – aprilie 2016. S-au inregistrat sub semnatura primarului Mihai Stepanescu, a directorului executiv – Cristina Enuica, a secretarului Cornel Lucian Bucur (sep. 2015), a sef birou – Cristina Rusu si a consilierului – Niculina Anca Urdei din partea acestei institutii, doar 4 raspunsuri, corespunzatoare lunilor februarie 2015, martie 2015, iunie 2015 si septembrie 2015. Raspunsurile primite sub aceste semnaturi au fost prelucrate in raportul de monitorizare.  Acestea se regasesc in formatul transmis de institutia publica si inregistrat in platforma “M-am decis sa ma implic” la urmatoarea adresa:

http://www.implicare-l52.ro/rezultate/arhiva-locala?field_judet_tid=1529...

Informatiile asumate prin semnaturile autorizate ale institutiei sunt centralizate in tabelul urmator:

Regretam nemultumirea Primariei Municipiului Resita cu privire la situatia prezentata. Se poate constata cu usurinta ca doar 2 proiecte de acte normative din cele 119 adoptate, au fost supuse consultarii publice, asa cum a declarat, prin raspunsurile sale autorizate, autoritatea publica locala. Putem afirma ca Primaria Municipiului Resita este o institutie transparenta? Putem spune oare ca si-a instituit o metodologie consacrata de aplicare a prevederilor legii L52/2003, macar sub aspectul informarii cetatenilor cu privire la propunerile de acte normative ce vor fi adoptate lunar?

Prin cele doar 4 raspunsuri primite din cele 13 solicitari lunare, putem afirma oare ca Primaria Municipiului Resita are un mecanism functional de a raspunde solicitarilor cetatenilor Romaniei la informatiile de interes public? Daca Primaria Municipiului Resita dispune de un document prin care dovedeste ca a transmis date reale catre organizatiile implicate, nu intelegem de ce nu a verificat, in timp real, daca destinatarul a primit informatia solicitata.

Reamintim acestei institutii ca in data de 10 dec. 2015, au fost prezentate la Resita rezultatele intermediare ale acestei monitorizari, printr-un eveniment denumit “Consultarea Publica sub lupa”. Primaria Municipiului Resita nu a avut nici un fel de reactie. S-ar fi putut remedia acele disfunctii de comunicare, daca am fi fost avertizati cu acea ocazie si nu numai.

Desigur, transparenta decizionala presupune interactiunea partilor, iar in Municipiul Resita se constata ca cetatenii si asociatiile legal constituite nu se implica in a-si exprima opinii cu privire la proiectele de acte normative. Este un semnal de ruptura intre autoritatea publica locala si cetatenii sai. Aceasta stare de fapt ar trebui sa alarmeze ambele parti, constatandu-se ca isi duc traiul zilnic in lumi diferite si nu fac eforturi de a-si construi in comun o buna guvernare locala. Asa ar trebui inteles raportul de monitorizare, privind transparenta decizionala in Municipiul Resita.

Raportul nu isi propune sa culpabilizeze vreuna din partile care ar trebui sa interactioneze, ci sa prezinte fotografia situatiei la momentul prezent, pentru a se lua masuri de intensificare a interactiunii partilor (institutie publica, cetateni si organizatii ale societatii civile).

Pentru detalii si comparatii fata de alte municipii din tara, se poate accesa www.advocacy.ro , platforma “M-am decis sa ma implic”, iar pentru clarificari va rugam sa ne contactati la office@advocacy.ro

coalitia 52 - Timisoara

Powered by Jasper Roberts - Blog