Menu

Articol

Activiştii de la GEC Nera cred că s-a ales praful de ecologizarea iazului Boşneag

Problema poluării cu steril de la Moldova Nouă, revine în actualitate. Într-un comunicat de presă, activiştii de mediu de la GEC Nera Oraviţa reamintesc faptul că ecologizarea iazului de decantare al fostei SC Moldomin SA a fost impusă de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) în urma unei proceduri de Infringement împotriva Romaniei.

Astfel, într-un document oficial a Ministerului Economiei din anul 2017 se menţionează că: „Prin bugetul alocat Ministerului Economiei pentru anul 2017 sunt asigurate integral​ sumele necesare atât pentru proiectul tehnic, cât și pentru execuția lucrărilor proiectate pentru stoparea poluării. Soluția tehnică a fost acceptată de Comisia Europeană și constă în realizarea unei instalații de stropire care să umecteze suprafața iazului de decantare astfel încât particulele fine de praf să nu mai fie luate de vânt și să polueze localitățile limitrofe. Proiectul tehnic este în curs de realizare, urmând ca lucrările efective să se finalizeze până în luna iulie 2018”.

GEC Nera, care monitorizează de 12 ani acest grav fenomen de poluare transfrontalieră ce afectează localităţi din România şi Serbia, susţine că până acum nu a constatat demararea unor lucrări de ecologizare a iazului, ci mai degrabă s-a ales praful de decizia Curţii Europene de Justiţie

„Având în vedere că până la expirarea termenului impus de CJUE a mai rămas cca o lună şi jumatate, timp insuficient pentru finalizarea unei lucrări de o asemenea amploare, solicităm Ministerului Mediului şi Ministerului Economiei ca în baza Legii 544/2001 actualizată să ne furnizee un punct de vedere privind perspectiva ecologizării iazului Boşneag – extindere şi a respectării deciziei Curţii de Justiţie a Uniunii Europene”, se mai arată în comunicatul de presă.

Powered by Jasper Roberts - Blog