Anul 2017 a adus pentru actorii reşiţeni posibilitatea de a se afirma şi pe marile ecrane, după ce au făcut-o, în mod constant, pe scenele din Reşiţa şi din alte oraşe ale ţării. După ce toţi actorii Teatrului de Vest din Reşiţa, dar şi alţi actori colaboratori ai teatrului reşiţean, au fost distribuiţi în roluri secundare, însă, pline de substanţă, în filmul artistic de lung-metraj, „Ghinionistul” (regia, Iura Luncaşu), alţi actori reşiţeni au ocupat marele ecran în filmul artistic de scurt-metraj, „Sărbătoritul”, în regia lui Sabin Dorohoi.
Filmul „Sărbătoritul” a fost turnat la Reşiţa în februarie, anul trecut, şi a avut premiera la Bucureşti, în 11 decembrie 2017. „Sărbătoritul” spune povestea tristă a adolescentului Luluţă, vizitat de părinţii săi doar cu ocazia sărbătorilor de iarnă, sărbători care coincid şi cu ziua sa de naştere, dar şi povestea unei familii nefireşti, în care legăturile au devenit rare şi formale, din cauză că părinţii lucrează în străinătate. Copilul simte cel mai bine această ruptură, pe care încearcă să o repare prin eforturi şi gesturi înduioşătoare.
Fondul muzical este asigurat de trupa Voltaj, care interpretează muzica originală cu titlul „Nu doar de ziua mea”, compusă special pentru filmul lui Sabin Dorohoi.
În rolurile principale apar adolescenţii, Răzvan Schinteie şi Vlăduţ Doban. În rolurile părinţilor au fost distribuiţi Olga Török şi Eugen Pădureanu, iar bunicul este Marian Stan. În alte roluri mai apar tinerii Anca Sîrbu şi Onisian Ghibu, dar şi alţi tineri din Reşiţa. De altfel, toţi actorii din film, maturi sau tineri care abia au depăşit vârsta copilăriei, sunt din Reşiţa, cu excepţia Olgăi Török, care este actriţă la teatrul din Timişoara. Actorul Marian Stan, care, în prezent este stabilit la Deva, era şi el la data filmărilor, actor colaborator la teatrul reşiţean.
Referitor la filmul „Sărbătoritul”, regizorul Sabin Dorohoi, născut la Bocşa, crescut la Reşiţa, ne-a declarat, astăzi:
„Filmul continuă subiectul din filmul meu anterior, „Calea Dunării”, film ale cărui imagini au fost preluate şi în videoclipul trupei Voltaj, cu melodia „De la capăt”, prezentă în finala Eurovision din 2015. În „Sărbătoritul” este vorba despre evoluţia unei familii, între membrii căreia se produce o ruptură din cauza migraţiei forţei de muncă, iar relaţiile dintre membrii familiei sunt forţate, artificiale”.
„Şi eroul principal, copilul Răzvan Schinteie, este cel din filmul „Calea Dunării”, copil care, iată, a crescut şi povestea lui continuă. Scenariul din „Calea Dunării” mi-a aparţinut, însă, de data aceasta, la „Sărbătoritul”, am apelat la scenarista Ruxandra Ghiţescu, cu care am o colaborare foarte bună, pentru că, fiind vorba şi de relaţia specială dintre un adolescent şi mama sa, am avut nevoie de o viziune, cumva, mai sensibilă, mai feminină asupra subiectului”, ne-a mai spus Sabin Dorohoi.
Sabin Dorohoi ne-a promis că filmul va fi lansat şi la Reşiţa, la cinematograful Dacia, la sfârşitul acestei luni (ianuarie), însă data lansării va fi dezvăluită săptămâna viitoare.