Menu

Articol

Ada D. Cruceanu, faţă în faţă cu sine însăşi şi cu publicul cunoscător

Acest articol ar fi trebuit să înceapă astfel: Ada D. Cruceanu şi Octavian Doclin şi-au prezentat astăzi al doilea volum al culegerilor publicistice, cu titlul „FAŢĂ ÎN FAŢĂ” , apărut la editura Marineasa, Timişoara, 2013. Evenimentul a avut loc la Secţia germană a Bibliotecii Judeţene „Paul Iorgovici” Caraş-Severin. Aşa ar fi trebuit, dar nu a fost chiar aşa, din cauză că unul din autori, Octavian Doclin, a lipsit de la prezentare.

Prin urmare, Ada D. Cruceanu a fost faţă în faţă cu sine însăşi şi cu publicul. Ceea ce nu-i lucru uşor, mai ales că lumea s-a prefăcut că nu observă absenţa lui Tavi Doclin şi nimeni n-a întrebat nimic. Nimeni nu a întrebat, deoarece publicul reşiţean este un public cunoscător, care ştie de „subteranele” multpreţuitului poet Octavian Doclin, de atitudinea sa boemă şi neconvenţională, din cauza căreia a lipsit de la mai multe lansări ale cărţilor sale. La început, în urmă cu mulţi ani, a fost uimire şi oarece scandal, acum, a devenit ceva uzual. Chiar, umblă o vorbă prin oraş că Octavian Doclin, probabil, va lipsi şi de la propria înmormântare, iar a doua zi va apărea pe la vreo terasă cu un teanc de poeme sub braţ, ca să le vorbească prietenilor de următorul său volum de poezii sau de următorul număr al revistei „Reflex”.

Ada. D. Cruceanu, surâzătoare, delicată, uşor emoţionată, bine echilibrată, a suplinit cu nonşalnţă absenţa coautorului şi a partenerului de viaţă, a ascultat aprecierile cititorilor săi, ale prietenilor şi colegilor, apoi, a vorbit despre felul în care soarta a repartizat-o pe ea, o ardeleancă din zona Sibiului, în Munţii Banatului. În ceea ce priveşte culegerile publicistice, Ada D. Cruceanu, cu braţele încărcate cu florile primite de la admiratori, a declarat: „Cele două volume ale titlului FAŢĂ ÎN FAŢĂ nu sunt chiar noutăţi editoriale, primul a apărut în 2012, al doilea, în 2013, dar le-a venit rândul, graţie insitenţei Bibliotecii Judeţene, să fie preezntate publicului. Presupun că o parte dintre colegi au văzut deja cartea sau cărţile, mai ales că Octavian Doclin are un sistem foarte bun de preezntare a cărţilor, pentru fiecare persoană cunoscută. Ele cuprind ceea ce am scris de-a lungul timpului, începând din 1972 – pentru Octavian Doclin, şi din anii ’80 – pentru mine. Eu pot să mă laud în acest sens că sunt numai lucruri scrise la Reşiţa, ca atare, la momentul în care m-am considerat bănăţeancă şi am putut să scriu, am scris mai ales despre Banat, fie că este vorba de scriitori, fie că este vorba despre alte persoanlităţi sau chiar momente ale unei istorii pe care am petrecut-o în cele patru decenii la Reşiţa”.

Despre personalitatea Adei D. Cruceanu, care luna aceasta a împlinit 65 de ani, au vorbit Camelia Duca, Vasile Petrica, Gabriela Şerban, Dana Bălănescu, Mihai Chiper, Marcu Mihail Deleanu şi directorul Bibliotecii Judeţene „Paul Iorgovici”, Clara Maria Constantin.

Clara Maria Constantin i-a conferit, din partea Consiliului Judeeţan Caraş-Severin şi a Bibliotecii Judeţene, diploma „Paul Iorgovici - in honorem Ada D. Cruceanu” .

Powered by Jasper Roberts - Blog