Menu

Articol

Adio Bac la Moldova Nouă. Adrian Torma culege ce a semănat primarul Matei Lupu

Adrian Torma

Adrian Torma trăiește cea mai mare dezamăgire din cele trei luni de mandat în fruntea primăriei Moldova Nouă. Pe Facebook, edilul-șef a postat următorul mesaj: „Cu tristețe vă anunț că, proiectul de trecere a frontierei cu bacul nu se va mai realiza. Astăzi a fost ultima licitație la care, din păcate, nu s-a prezentat nicio firmă de construcție“.

Este vorba de un  proiect din 2009 și finanțat în 2013, referitor la un bac care să facă legătura între Portul Moldova Nouă și Usije, proiect în valoare de 2,3 milioane de euro derulat prin Programul IPA de Cooperare Tranfrontalieră România-Republica Serbia. Potrivit proiectului, Primăria Moldova Nouă trebuia să amenajeze cheiul fluvial, pentru acostarea bacului, dar și o cale de acces până la DN 57. Din 2009 și până acum au fost organizate șase licitații, dar nu s-a prezentat nicio firmă de construcții. Motivul? Unul simplu: oferta a fost făcută după studiul de fezabilitate și nicidecum după situația din teren.

Inițial, Poliția de Frontieră ar fi vrut amenajarea a patru benzi de acces în zona de acostare, iar acum, prin modificarea legislației, este nevoie de nouă benzi. Apoi, terenul nu a aparținut niciodată primăriei, motiv pentru care, cu timpul, s-a ales o altă locație, mai la stânga cu vreo 200 de metri, într-o zonă mai greu accesibilă ce presupune cheltuieli în plus față de proiectul inițial. Toate costurile suplimentare trebuiau suportate de primăria locală.

Colac peste pupăză, la ultima licitație, cea de luni, 19 septembrie, din nou nu s-a prezentat niciun constructor.

„Practic, totul este pierdut. Termenul final de finalizare a lucrărilor este 31 decembrie 2016, imposibil de respectat. Acest lucru se datorează în primul rând vechii administrații în frunte cu Matei Lupu, care a știut de aceste costuri suplimentare, dar nu a intervenit sub nicio formă. Pentru aceste lucrări suplimentare, legate de benzile de acces în locul de acostare și de amenajare a noii locații, primăria putea aloca, în timp, 100.000 de euro. Se putea, dar nu s-a vrut“, ne-a mărturisit Adrian Torma.

Primăria Moldova Nouă se află într-o situație fără ieșire, aproape de pragul falimentului căci, nefinalizarea proiectului presupune restituirea către parteneri, Consiliul Județean Caraș-Severin, și primăriile din Golubac și Veliko Gradiste, a peste 2 milioane de euro, la care se adaugă o interdicție de accesare a fondurilor europene pe proiecte transfrontaliere de șapte ani.

Cu siguranță că vina pentru acest eșec nu este doar a celor din Moldova Nouă. Cei care au avut impresia că au condus județul până acum cu „Magna cum laude“ își pot face mea culpa, măcar din respect pentru locuitorii din Moldova Nouă și Clisura Dunării.

Powered by Jasper Roberts - Blog