În urmă cu aproape două luni, fostul consilier județean liberal, Iustina Turnea, susținea că la fabrica din Oravița situația pute rău de tot, în sensul că acolo sunt multe nereguli, refuzând în acest fel propunerea unui coleg de a prelua societatea aflată în impas de mulți ani.
Acum, Adunarea Generală a Acționarilor SC Fabrica de Produse Lactate Oravița a votat în unanimitate, desemnarea doamnei Laura Maria Adil ca administrator special.
Numirea vine după ce în ședința Consiliului Județean Caraș-Severin din 31 mai, Elena Amzoi, director adjunct în cadrul aparatului de specialitate al CJ, a fost desemnată în AGA Fabricii de Produse Lactate, ca reprezentant al Consiliului județean, în condițiile în care niciun consilier ales, aparținand unui partid politic, nu a acceptat nominalizarea.
Referindu-se la hotărârea AGA, președintele CJ, Romeo Traian Dumitrescu, a afirmat: „Contrar zvonurilor răutăcioase, pornite din partea unor persoane care nu cunosc realitatea, facem efoturi pentru a redresa Fabrica de Produse Lactate de la Oravița și în niciun caz pentru a o închide. Aceasta va continua să colecteze și să proceseze lapte din Valea Almăjului. Conform raportului transmis Consiliului Județean Caraș-Severin, numai în trimestrul I al acestui an fabrica a achiziționat 212.311 litri lapte, întreaga cantitate fiind dirijată în producție și procesată. Fabrica nu a fost eficient manageriată, noul administrator special va trebui să pornească pe o linie corectă, să eficientizeze transportul și prelucrarea laptelui și să facă în continuare apel la producătorii de lapte tradiționali din Valea Almăjului, zona Carașului precum și, în funcție de necesități, din județul Timiș, în niciun caz din Ungaria“.
Într-un comunicat de presă al CJ Caraș-Severin, se arată că, la invitația președintelui Consiliului Județean, printr-o acțiune privată a acestuia, în perioada 21-23 iunie, în județ vor fi prezenți reprezentanții firmei olandeze Cownexxion. Klaas și Cor Struiksma vor ajunge miercuri, 22 iunie, la SC Fabrica de Produse Lactate Oravița. În România, prin Holland Agro Services SRL cu sediul in București, aceștia intenționează să atragă investitori pentru fermele românești care au ca obiect de activitate procesarea laptelui. Totodată, sunt dispuși să investească în unele ferme cu potențial după o implicare prealabilă, cu personal propriu, în managementul fermei.
Aceeași fimă olandeză, prin Holland Dairy House – parte a unui consorțiu olandez, oferă consultanță firmelor și fermelor, în prezent fiind implicați și într-un proiect prin care instruiesc cadre didactice din universități românești de profil agricol.
De precizat că Fabrica de Produse Lactate Oravița a fost înființată în anul 2003 și în 2014 a intrat în insolvență funcționând cu un adminstrator judiciar și un director. Fabrica își desfășoară activitatea colectand și procesând laptele de vacă din zona Carașului, zona Văii Almăjului și zona Timișului.
Foto: oldsite.primariaoravita.ro