Aseară, pe străzile Reşiţei, s-a desfăşurat „Alaiul lampioanelor”. Evenimentul este organizat la Reşiţa, în fiecare an, în data de 11 noiembrie, de ziua Sfântului Martin, un sfânt care, pe vremea în care încă nu era sfânt, ci un soldat de omenie, şi-a împărţit mantia de purpură cu un cerşetor ce tremura de frig pe marginea drumului. Gestul său i-a şocat pe colegii săi de arme din legiunile romane, fiindcă mantia romană era un simbol, asemenea unui steag de luptă, pe care legionarul trebuia să-l apere cu preţul vieţii. Dar, soldatul Martin a pus deasupra datoriei militare, datoria sa de om milostiv, sensibil la necazurile altora, devenind, astfel, un simbol al milosteniei şi iubirii creştine.
Alaiul, alcătuit din peste 200 de persoane, din care peste 100 au fost copii, a pornit de la biserica romano-catolică Maria Zăpezii şi a parcurs drumul, pe la Universalul Vechi, până la Casa de Cultură. Copiii, pe întregul drum au rostit un cântecel specific acestui eveniment:
„Lanterne, Lanterne, Sonne, Mond und Sterne / Brenne auf mei Licht, brenne auf mei Licht / Aber nur meine liebe Lanterne nicht!” (în traducere liberă - Lampion, lampion! Soare, lună şi stele, daţi-mi lumină, ardeţi, străluciţi, însă nu-mi ardeţi lampionul meu drag!)
În fruntea alaiului s-a aflat Erwin Josef Ţigla, preşedintele Forumului Democratic al Germanilor din Caraş-Severin, principalu organizator al evenimentului, care ne-a declarat:
„Pentru a douăzeci şi una oară, organizăm la Reşiţa, cu ocazia zilei Sfântului Martin, care se celebrează în calendarul romano-catolic în data de 11 noiembrie. El reprezintă ducerea luminii lui Christos în lume, să se vadă dragostea lui Christos în lumea întunecată din ziua de astăzi. Nu sunt numai copii romano-catolici, ci şi ortodocşi, care participă la acest alai al luminii”.
După încheierea procesiunii, părinţii şi copiii s-au oprit în Parcul Cărăşana, unde au împărţit între ei colăcei şi ceai, în semn de prietenie şi dărnicie.