Menu

Articol

am fost să luăm lumină #noapteacahoţii!

Titlul acesta „l-am furat” de pe feisbuc, acolo unde l-am văzut postat de o prietenă, Anca Florea. Nu ştiu dacă „statusul” e invenţia ei, dar ştiu că Anca e o persoană care nu suportă convenţiile, e mereu în luptă cu banalul, cu plictiseala, cu rutina, cu părerea celor mulţi. Pe scurt, e o persoană diferită, neobişnuită, remarcabilă chiar şi când tace. Deşi, să fim corecţi, nu prea tace! Nu tace, pentru că e bântuită de idei. Când nu are idei, vorbeşte şi acţionează din instinct. Şi are instinct de intelectual feroce! Îţi trebuie tupeu să postezi aşa ceva pe feisbuc în noaptea învierii! Dar, nu de tupeu duce lipsă Anca, ba, aş spune că are  chiar curaj! Curajul de a zgândări lucrurile, mai ales acolo unde au înţepenit, pentru a le da un lustru nou, o nouă nuanţă de înţelegere şi, chiar, noi direcţii de dezvoltare. Pentru că ce putem înţelege noi din formula şocantă „am fost să luăm lumină #noapteacahoţii!”? Putem înţelege, în primul rând, că nicio formulă nu este absolută, ci beneficiază de un anumit context. Că, de exemplu, se pot face şi lucruri bune în timp noapte, că nu tot ce se face noaptea e hoţie! Poate fi şi dragoste, şi iubire! Şi tot la fel, că nu tot ce se face la lumina zilei e onorabil. Deci, formula aceasta, beneficiind de contextul pascal, e şocantă! Poate ne convine, poate nu, dar cu siguranţă „ne curentează”, făcându-ne să gândim. Să gândim la faptul că nu întotdeauna lucrurile sunt cum par a fi!

De exemplu, judecata lui Hristos! S-a făcut prin vot deschis, liber şi popular! Iată un exemplu despre felul în care poate fi manipulat un vot prin lozinci, prin scandări ale unor „grupuri de interese”! Susţinătorii lui Barabas, cel care lupta pentru eliberarea poporului evreu de sub stăpânirea romană, aveau interesul ca acesta să fie eliberat. Atât oamenii lui Barabas, cât şi vechii preoţi evrei, care simţeau că li se strică legile strămoşeşti, au strigat pentru eliberarea lui Barabas.

Dar... S-a întâmplat ceva rău? Ştiu şi eu? Păi, imaginaţi-vă că la acea judecată ar fi fost eliberat Iisus şi ar fi fost condamnat la moarte Barabas! Ce s-ar fi întâmplat? Barabas ar fi devenit un martir, un simbol al luptei pentru libertate. Iar Iisus, probabil, ar fi devenit unul din preoţii oficiali ai Israelului, care ar fi schimbat, mai mult sau mai puţin, concepţiile religioase ale vremii. Puterea lui Iisus asupra lumii ar fi fost mult diminuată, pentru că o scăpare de la moarte, o graţiere, nu se compară cu Învierea!

Este aceasta lecţia mitologică a învierii lui Hristos, că orice început are nevoie de un sfârşit, iar finalurile tragice, sacrificiale, sunt cele care fac posibilă renaşterea.  Ceea ce în termeni copilăreşti, dar la fel de plini de înţelepciune, se spune: după iarnă, primăvară, după ploaie, vine soare!

La toate acestea m-am gândit, şi la încă multe altele, când am citit în această dimineaţă pe feisbuc, „am fost să luăm lumină #noapteacahoţii!” Desigur, Anca mai are şi plăcerea de a se amuza pe seama celor contrariaţi când un lucru este luat şi prezentat răsturnat. De fapt, de a se amuza când vrea ea!

Powered by Jasper Roberts - Blog