„Amadeus” a fost aseară la Reşiţa şi ne-a făcut să zâmbim trist. I-am ascultat muzica sublimă, i-am privit ghiduşiile nevricoase, l-am aplaudat frenetic, că-l ştim pe Wolfy de când era mic, că e genial. Însă, dacă n-ar fi venit cu el şi Antonio, Antonio Salieri, ticălosul, vanitosul, uneltitorul, disperatul, tragicul Antonio, n-am fi putut vorbi despre o seară de teatru excepţională. Nu puteam vibra la drama falsului învingător, conştient de mediocritatea sa, înecat în venin, ură şi... admiraţie faţă de adversarul său genial! Puteam vorbi despre bucuria muzicii, despre compoziţiile copilului minune, Wolgang Amadeus Mozart, pe care l-am ascultat în concerte sau pe YouTube, dar tensiunea dramatică nu s-ar fi desfăşurat crescendo, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Reşiţa.
A fost, aseară, pe scenă, „Amadeus”, de Peter Shafer, în regia lui Toma Enache, un spectacol dens, în care Tomi Cristin, actor la Teatrul Naţional Bucureşti, a făcut un Antonio Salieri de excepţie, măcinat de sentimente contradictorii, copleşit de gelozie, chiar de ură, faţă de genialul Mozart. Dar, peste toate aceste sentimente, Antonio este cel mai sincer admirator al lui Wolgang Amadeus. Atât de mult îl urăşte şi îl admiră Antonio Salieri pe Mozart, încât, deşi trăieşte gloria recunoaşterii contemporanilor, fiind conştient de inferioritatea sa, preferă să fie privit de posteritate drept asasinul lui Mozart. Aceasta, doar pentru a se contamina de viitoarea glorie a geniului, pentru a trăi nemurirea alături de nemuritorul Mozart. În povestea imaginată de Shafer, legenda cu privire la otrăvirea lui Mozart de către Antonio Salieri este întoarsă pe dos. Nu, Salieri nu îl ucide pe Mozart, ci lasă să se creadă că el este ucigaşul, pentru ca numele său să fie legat de genialul (şi caraghiosul) Mozart. Intensă poveste, dramatică, vie, bine regizată, bine jucată, poveste în care Tomi Cristin, în rolul lui Antonio Salieri, este convingător şi expresiv.
L-au secondat pe Tomi Cristin, actori bucureşteni de primă mână: Ion Dichiseanu, Victoria Cociaş, Eugen Cristea, Daniel Nițoi, Mălina Tomoiagă, Liviu Cheloiu, Teodora Calagiu Garofil, Theodora Vasu Mustafa, Andrei Necula, Armand Iliescu, Laura Ciorei, Darko Huruială.
„Amadeus” - regia Toma Enache, scenografia - Maria Dore, ilustraţia muzicală - Cristian Matei, lumini - Costel Dobrescu, sunet - Cătălin Dobrescu.
Publicul reşiţean a aplaudat îndelung reprezentaţia, chemându-i pe protagonişti de două ori la rampă.
Următorul spectacol de teatru din cadrul Festivalului „Reşiţa în 10 dimensiuni”, „Coana Aglaie pe 105,6 FM”, va fi prezentat mâine, 12 octombrie, de la ora 18.00, pe scena Palatului Cultural din Reşiţa.
Vineri, 14 octombrie, de la ora 19.00, în sala de spectacole a Casei de Cultură a Sindicatelor, va avea loc reprezentaţia „Jumătatea mea, bărbatul”, în regia lui Toma Enache, cu Cezara Dafinescu.