În ciuda controalelor și a amenzilor usturătoare aplicate de Inspecția Muncii, agenții economici continuă să angajeze forță de muncă la negru. La nivel național, inspectorii ITM identifică, spătămânal, sute de persoane care prestează diferite activități, fără un contract legal.
De exemplu, în perioada 4-8 aprilie, Inspecţia Muncii a desfăşurat acţiuni de control în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare totală de 2.319.100 de lei. Au fost depistate 234 de persoane care lucrau la negru. Dintre acestea 31 erau din Bihor, 25 din județul Arad și 22 din Caraș-Severin.
După cum se arată într-un comunicat de presă al ITM, în domeniul relaţiilor de muncă s-au aplicat amenzi în valoare de 1.861.100 de lei din care 1.380.000 de lei pentru muncă la negru. Pentru primirea la muncă a mai mult de cinci persoane fără contracte individuale de muncă, inspectorii de muncă au făcut opt propuneri de cercetare penală. Au fost sancţionaţi 433 de angajatori. Totodată, au fost sancționate 16 persoane fizice pentru că au acceptat să muncească la negru. În județul Tulcea au fost efectuate patru controale în schimbul de noapte.
În aceeaşi perioadă, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă s-au aplicat amenzi în valoare de 458.000 de lei. Angajatorii au comunicat către inspectoratele teritoriale de muncă 42 de evenimente care, în urma cercetărilor efectuate de inspectorii de muncă, vor fi încadrate sau nu ca fiind accidente de muncă. În Caraș-Severin s-au consemnat două accidente de muncă, dintre care unul soldat cu decesul unui muncitor, în timp ce în București au fost 15 evenimente. Printre acestea: cazul unui muncitor angajat la Ambasada Germaniei care și-a tăiat două degete cu flexul și căderea de pe scară a unui angajat al Metrorex.
Au fost dispuse două opriri de echipamente, în județele Bacău și Dâmbovița două sistări de activitate în județul Neamț, pentru evitarea unor posibile accidentări ale lucrătorilor.