ANAF a început un program de verificare a averilor unor persoane publice şi interlopi care afişează opulenţă (palate, maşini şi obiecte de lux), pentru a se constata dacă există concordanţă între veniturile licite şi bogăţia expusă (ori ascunsă) a acestora. Ca o paranteză fie spus, astfel de personaje se adună adesea pe la nunţile ţigăneşti, unde vin cu automobile de sute de mii de euro, cu lanţuri de aur, cu bijuterii, şi aruncă banii fără număr, fără număr, făcând un spectacol din afişarea averilor nesimţite în faţa cetăţenilor, în faţa autorităţilor. Dar, cazurile şi situaţiile sunt multiple.
Iată ce declară preşedintele ANAF, Gelu Ştefan Diaconu, într-un comunicat de presă, transmis astăzi: „După 25 de ani în care inechitatea, sub toate formele ei, a marcat evoluţia României şi a Românilor, a venit momentul să schimbăm această stare de fapt, măcar în domeniul ficalităţii. (...) Acum a venit momentul, după doi ani de pregătiri laborioase, să apăsăm şi mai tare pedala luptei împotriva evaziunii, inclusiv pe segmentul persoanelor fizice. Fie ele personalităţi ale vieţii publice, manelişti, cămătari etc., cu toţii fiind pentru noi doar contribuabili cu obligaţii declarative. Cu toţii vor trebui, mai devreme sau mai târziu, să facă dovada fiscalizării veniturilor cu care şi-au construit averile”.
Programul de asanare fiscală în rândul baştanilor fără servici’, fără ocupaţie licită, dar cu averi inexplicabile se numeşte: „Programul de asigurare a conformării fiscale a persoanelor fizice cu risc fiscal” (PFRF).
Click aici pentru a citi Comunicatul de presă al ANAF