Sărbătoarea de astăzi, de la Anina, a început cu o Sfântă Liturghie, desfăşurată de la ora 10 până la ora 13, dedicată Sfîntului Împărat Constantin cel Mare şi mamei sale Elena, eroilor neamului şi eroilor Aninei, omenirii în general şi tuturor celor care au plătit pentru a fi amintiţi în pomelnic. Sfânta Liturghie a fost oficiată de preotul Alin Muntean, parohul bisericii ortodoxe Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena din Anina.
Conform tradiţiei, au fost sfinţite bucate, pâine, prăjituri, colivă şi sucuri carbogazoase, a fost oficiată Sfânta Împărtăşanie, cu vin şi prescură, şi s-au adunat bani de la credincioşi, în farfurie. La Sfânta Liturghie au asistat numeroşi enoriaşi, consilieri locali, primarul şi viceprimarul Aninei, invitaţi din toate zările, precum şi dr. Pavel Chirilă, fondatorul Clinicii Nera, invitatul de onoare al oraşului Anina. Medicul Pavel Chirilă s-a împărtăşit primul.
La finalul liturghiei, Pavel Chirilă s-a adresat credincioşilor şi s-a arătat îngrijorat că vine sfârşitul lumii, fiindcă, aşa cum i-a spus cel care a fost duhovnicul său, Dumitru Stăniloae, se văd cele şapte semne care vestesc sfârşitul lumii şi se observă că „biserica, eliberată de Constantin, de prigoana asupra fiinţei, a devenit în continuare o biserică bântuită de erezii, cu atacuri din ce în ce mai mari asupra persoanei, asupra sufletului”. Pavel Chirilă a fost de părere că, totuşi, creştinul este un om eminamente bucuros, pentru că el nu se racordează numai la valorile din lumea aceasta, ci anticipează lumea veşnică.
După Sfânta Liturghie, a avut loc şedinţa extraordinară şi festivă a Consiliului Local Anina, în care s-a votat în unanimitate acordarea titlului de Cetăţean de Onoare al Oraşului Anina profesorului, doctor, Pavel Chirilă. Acordarea titlului şi diplomei de Cetăţean de Onoare al Oraşului Anina lui Pavel Chirilă s-a făcut din iniţiativa pictorului iconar Matei Schinteie, din Covasna, originar din Anina. Tot din iniţiativa lui Matei Schintie, Consiliul local Anina a votat hotărârea prin care Sfântul Proroc Anina şi Sfântul Cuvios Aninas au devenit sfinţi protectori ai oraşului Anina. Matei Schinteie a adus la şedinţa Consiliului Local Anina o icoană pictată de el, care îi înfăţişează pe cei doi sfinţi, având între ei emblema oraşului Anina. Matei Schinteei a spus că i-a venit ideea de a-i propune pe cei doi sfinţi protectori datorită numelui lor identic cu numele oraşului, Anina, şi datorită convingerii că numai o minune poate salva oraşul. Icoana a fost dăruită primarului Gheorghe Românu. Apoi, Matei Schinteie, o fostă colegă a doctorului Pavel Chirilă, doamna Boboescu, şi preşedintele de şedinţă, Alexandru Nicola, au vorbit despre meritele doctorului Chirilă. După cuvântările de apreciere, a avut loc ceremonia de conferire a diplomei de cetăţean de onoare, conform hotărârii Consiliului Local Anina: „Se conferă titlul de Cetăţean de Onoare al Oraşului Anina domnului profesor, universitar, doctor Pavel Chirilă, fiu al oraşului Anina, pentru aportul la dezvoltarea medicinei naturiste şi promotor al conceptului de medicină creştină”. Primarul Gheorghe Românu, cu tricolorul pe piept, i-a înmânat diploma doctorului Pavel Chirilă.
Medicul Pavel Chirilă s-a declarat extrem de emoţionat şi mulţumit fiindcă pentru prima oară, într-un cadru oficial, se recunoaşte conceptul de „medicină creştină”. Acest lucru nu i s-a mai întâmplat niciodată. Şi medicul Pavel Chirilă şi toată lumea a părut foarte mulţumită pentru acest lucru, mai ales că, de această dată, amabasadorul Indoneziei, un musulman moderat dar convins, nu era prin preajmă. Nici hinduşi, budişti sau atei nu erau în sala de festivităţi ori dacă erau, nu şi-au manifestat prezenţa. Oricum, hinduşii credem că pot opta pentru medicina hindusă.
După evenimentul de la Centrul de Afaceri, întreaga adunare s-a deplasat la Monumetul Eroilor Neamului, din Cimitirul Sigismund, unde a avut loc ceremonia de depunere de coroane şi de cinstire a eroilor, cu prilejul Zilei Eroilor. S-au ţinut alocuţiuni solemne, iar elevii din Anina au cântat „Presăraţi pe-a lor morminte” şi „Treceţi batalioane române Carpaţii”.
După-amiază, pe platoul Bucegi, deasupra sălii de sport a Liceului Matias Hammer, a început „Ceaun Party”, o sărbătoare câmpenească la care Primăria Anina a dat gulaş făcut la ceaun, pe gratis, la tot poporul.
Muzica a fost asigurată de un DJ sosit tocmai de la Ibitza, ceea ce a atras tineretul la o discotecă în aer liber, prelungită până înspre miezul nopţii.
VIDEO: Primarul Aninei, Gheorghe Românu, la Monumentul Eroilor