La rubrica „Argumentul meu", am încheiat anul trecut cu o schiţă sumară şi subiectivă privind administraţia publică din Reşiţa, enumerând câteva din realizările şi nerealizările Primăriei şi Consiliului Local Reşiţa, cu promisiunea că voi reveni cu ceea ce am reţinut ca fiind mai reprezentativ din activitatea Consiliului Judeţean Caraş-Severin în 2017. Mai fac o paranteză şi notez două elemente care mi-au scăpat în articolul din data de 30 decembrie 2017, intitulat „Reşiţa 2017 - o retrospectivă sentimentală". Vreau să amintesc de preluarea transportului public de călători de către Consiliul Local Reşiţa de la o firmă privată şi achiziţionarea unor autobuze ceva mai bune şi mai puţin vechi decât... cele vechi. Un alt element important despre care mă simt dator să vorbesc este implicarea Consiliului Local Reşiţa în reînfiinţarea şcolilor profesionale în municipiu, concept numit acum „şcoala duală". Mă rog, denumirea nu mi se pare prea inspirată, dar n-a fost inventată la Reşiţa. Ceea ce este foarte important este încercarea de a instrui elevi în diferite meserii practice, pentru a aduce pe piaţa muncii specialiştii atât de necesari într-o economie în transformare. Iată încă un lucru bun!
Acum, Consiliul Judeţean Caraş-Severin. O instituţie publică mare, cea mai mare din judeţ, care, din punctul meu de vedere, ar avea drept cea mai importantă activitate modernizarea, reabilitarea şi întreţinerea drumurilor judeţene. La acest capitol Consiliul Judeţean n-a reuşit mare lucru, mai ales că în prima jumătate a anului 2017 a stat cu conturile blocate, din cauza unor procese cu Ministerul Dezvoltării şi Ministerul Finanţelor. E adevărat, Hurduzeu, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin „a moştenit" această încurcătură financiară de la antecesorii săi. Până la urmă, Consiliul Judeţean Caraş-Severin a reuşit să-şi întabuleze o mare parte din drumurile judeţene, să-şi stabilească lista de priorităţi şi să semneze câteva contracte de reparări de drumuri. Să fim serioşi! Pe cine impresionează chestiile astea?! Cărăşenii vor drumuri fără gropi, netede, late şi marcate. Însă, vorba aceea, în această problemă, mai e mult până departe.
Un alt capitol în aşteptare la Consiliul Judeţean este Sistemul Integrat de Management al Deşeurilor, cu marele deponeu de la Lupac, sistem început pe vremea lui Frunzăverde, care trebuia finalizat în 2015. Mai aşteptăm! Adevărul e că, într-un spaţiu geografic, fie ce-o fi el, comună, oraş, judeţ ori ţară, dacă drumurile sunt bune şi administrarea gunoaielor e bună, deja se poate vorbi despre civilizaţie! Mi se pare mie sau tocmai acestea ne cam lipsesc! Sigur, şi Consiliul Judeţean Caraş-Severin poate invoca „greaua moştenire" locală, precum şi contextul naţional.
Un element care a marcat activitatea Consiliului Judeţean a fost şi „războiul tactic" de eliminare din funcţie a Anei Vasile, directoarea Protecţiei Copilului. Ană Vasile care şi-a pus în cap cam tot personalul şi, lipsită de sprijin politic, a fost până la urmă demisă. Adevărul e că este un domeniu extraordinar de greu, cu mii de copii instituţionalizaţi, fiecare cu problemele lui, un domeniu care te uzează, în care şi nervii cei mai tari cedează. Acolo, probleme mai sunt şi vor mai fi. Să vedem ce poate face noua conducere, cu Elena Amzoi, deocamdată director interimar.
La lucruri pozitive, am reţinut sprijinul permanent al Consiliului Judeţean faţă de Spitalul Judeţean de Urgenţă din Reşiţa. Acolo s-au alocat mereu bani pentru modernizări şi dotări. Şi politica aceasta trebuie să continue. Poate că odată şi-odată vor ajunge şi cărăşenii să aibă încredere în acest spital, chiar dacă Timişoara, având spitale universitare, va fi întotdeauna mai atractivă.
Să mai spunem că în anul 2017 Consiliul Judeţean Caraş-Severin a schimbat conducerea la Aquacaraş, societatea care se ocupă de furnizarea apei potabile, de adminstrarea reţelelor de apă şi canal, de apele reziduale. Dar, din păcate, bătăliile politice au adus această societate extrem de importantă într-o situaţie disperată. Să vedem ce pot face pe mai departe preşedintele Hurduzeu împreună cu noul director Nicolae Ciobanu-Miu. E adevărat că nu numai de ei depide treaba, dar, în orice caz, dacă va fi mai rău, eşecul va fi pus pe seama lor.
Una peste alta, după urările de sărbători, după şampanie şi artificii, întrezărim în faţa noastră un an greu. Asta este! Anul 2017 a trecut, dar ne-a lăsat pentru anul 2018 probleme mari! Şi exerciţii! Pentru anul acesta, pentru la anul şi la mulţi ani!