BMTF, 26 apr - Libertatea presei se confruntă cu pericolul noilor forme de cenzură și al controlului statului asupra informațiilor, în pofida expansiunii masive a social media și a website-urilor independente, relevă raportul anual Atacuri asupra presei, prezentat marți de Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor, cu sediul la Londra.
Documentul arată că guvernele folosesc tactici tot mai sofisticate pentru a controla informația și a limita criticile.
Printre altele, raportul explorează modul în care guvernele folosesc legile privind drepturile de autor, rețeaua Twitter și alte mijloace pentru a combate criticile pe social media.
Directorul executiv al CPJ, Joel Simon, a declarat că tendințele globale sînt mai profunde, mai persistente și mai problematice decît îngrijorările legate de știrile false și de mediul ostil și intimidant pentru presă în urma alegerii lui Donald Trump în funcția de președinte al SUA.
"În prezent, strategiile de a controla și gestiona informația se împart în trei categorii, pe care le numesc represiunea 2.0, controlul politic mascat și captarea tehnologiei", a spus Simon.
Alexandra Ellerbeck, cercetătoare în cadrul CPJ, a apreciat că social media sînt văzute ca o ''expresie organică a opiniei populare care a fost capabilă să submineze guverne și să aprindă revoluții'' în timpul Primăverii Arabe din 2011.
Astăzi, platformele de social media influențează conținutul, iar guvernele "au devenit tot mai sofisticate în a folosi social media pentru supraveghere, cenzură și propagandă", a subliniat Ellerbeck.
Țări precum Rusia, China și Mexic influențează dezbaterile online prin "armate de artiști de propagandă", în timp ce Statele Unite monitorizează și elimină conturi de social media în timpul supravegherii antiteroriste, iar Ecuadorul suspendă conturile de Twitter critice la adresa puterii, notează raportul citat. (Sursa: M-SecurityNews)