Două mari proiecte din judeţul Caraş-Severin: „Sistemul integrat de management al deşeurilor” (în valoare de aproximativ 44 milioane de euro) şi „Modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată (în valoare de aproximativ 110 milioane de euro) ar trebui să se încheie la sfârşitul acestui an, însă lucrările sunt departe de finalizare. Proiectele sunt finanţate din fonduri europene, iar nerespectarea termenelor determină obligaţia de a rambursa banii cheltuiţi pentru realizarea lucrărilor. Această situaţie ar conduce la intrarea în faliment a judeţului, având în vedere că, de exemplu, pe anul 2015, bugetul judeţului Caraş-Severin este de numai, aproximativ, 40 de milioane de euro.
Desigur, în cazul unor asemenea proiecte de anvergură, se mai lasă loc de negocieri, de prelungire a unor termene, dar sunt şi situaţii în care birocraţia europeană este nemiolasă.
Proiectul „Modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată din Caraş-Severin” este contractat de Aquacaraş, societate a Consiliului Judeţean Caraş-Severin, care se află în incapacitate de plată, situaţie în care a ajuns cu largul concurs al statului (al Ministerului Fondurilor Europene), care a schimbat regulile în timpul derulării proiectului ISPA, şi cere o parte din bani înapoi de la Aquacaraş. Soluţiile propuse până acum nu s-au materializat, iar după deplasarea la Bucureşti (la începutul lunii noiembrie, a.c.) a unei consistente delegaţii judeţene, a unor primari şi a conducerii Aquacaraş, peste probleme s-a lăsat o linişte suspectă. Autorităţile au spus că e nevoie de intervenţia guvernamentală şi de voinţă politică pentru a se găsi soluţii. Între timp, Guvernul Ponta a căzut şi voinţa politică s-a dus! Situaţia exactă a lucrărilor nu a fost dată publicităţii, însă, pe obiective, cele mai avansate lucrări se află undeva la 80 la sută din întreg, iar alte lucrări se situează sub 50 la sută.
Proiectul „Sistemul integrat de management al deşeurilor din judeţul Caraş-Severin”, gestionat de Consiliul Judeţean prin ADI Intercom Deşeuri, ar putea crea un dezastru şi mai mare decât nerealizarea proiectului cu apa şi canalizarea. Centrul de management al deşeurilor de la Lupac este încă în construcţie, haldinele de gunoi din judeţ au fost închise, iar primăriile au intrat deja în trepidaţii, pentru că nu au unde să-şi depoziteze gunoaiele. Majoritatea primăriilor nu au operatori de colectare şi transport al deşeurilor, din cauză că la licitaţie nu s-au prezentat operatori care să efectueze acest serviciu.
Autorităţile judeţene şi locale nu pot rezolva aceste probleme copleşitoare fără sprijinul Guvernului, însă, deocamdată, ţara nu are un guvern propriu-zis, acesta urmând să fie format abia săptămâna viitoare. Oricum, nu s-au rezolvat nici când se afla un guvern în funcţiune. Aşadar, avem un judeţ minuat, în pragul dezastrului! Rămâne ca autorităţile (sau o minune) să găsească soluţii favorabile acestor probleme, să le spunem în termeni blânzi, îngrijorătoare.