Potrivit datelor Direcţiei pentru Agricultură Cara-Severin, în ciuda vremii capricioase, producţiile la cereale sunt deosebit de bune. Probleme au existat la culturile din primăvară, porumb şi la floarea-soarelui, influenţate de perioadele de secetă şi caniculă.
În schimb, la cerealele păioase situaţia este mulţumitoare: la grâu s-au realizat 5.284 kg/ha, la secară 3.761 kg/ha, la orz 4.428 kg/ha, la orzoaică 4.189 kg/ha, la triticale 3.162 kg / ha. La rapiţa pentru boabe a fost o producţie medie de 2666 kg / ha.
Din păcate, mai bine de o treime din suprafaţa arabilă a judeţului, 37%, a rămas nelucrată.
„Această suprafaţă aparţine în principal micilor agricultori dar, din păcate, şi unei ferme mai mari aparţinând unui acţionar străin, mai interesat de cumpărarea şi vânzarea terenurilor agricole decât de agricultură”, se arată în raportul Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Caraş-Severin în şedinţa de Dialog social de la nivelul prefecturii.
Situaţia nu e mai bună nici în ceea ce priveşte patrimoniul pomicol al judeţului, din cele 11.200 ha numai 4.443 reprezintă livezile pe rod. Restul sunt plantaţii în declin sau livezi tinere neintrate pe rod. Şi livezile pe rod sunt slab productive, majoritatea fiind îmbătrânite şi neîngrijite fapt care duce la scăderea semnificativă a producţiei de fructe.
Ceva mai bine stăm în sectorul viticol care se întinde pe 787 ha. Suprafaţa de vii pe rod ocupă 570 ha. Din această suprafaţă o mare parte este ocupată de soiuri nobile şi o parte mai mică cu soiuri hibride aflate în sectorul gospodăriilor populaţiei din zona Moldova Nouă. (Foto: provincial.md)