Cele aproape 7,7 milioane de lei pe care Ministerul Sănătății i-a repartizat Spitalului Municipal de Urgență Caransebeș ar trebui să constituie un motiv de liniște pentru orice manager ori primar. E o sumă importantă, o primă tranșă din cele patru care ar trebui să ajungă la spital în vederea executării lucrărilor de reabilitare.
Primarul Caransebeșului, Felix Borcean, este mai prudent în a-și arăta satisfacția și, chiar dacă este nou într-o funcție administrativă atât de importantă, preferă să vadă că lucrurile vor decurge normal, pas cu pas, fără impedimente majore ce ar putea stopa finanțarea.
„În patru luni și ceva, până la sfârșitul anului, va trebui să cheltuim acești bani, dacă vrem să primim și restul de finanțare de până la 8 milioane de euro. Este o condiție impusă de minister. În aceste condiții, trebuie să demarăm rapid procedura legată de organizarea licitației privind încredințarea lucrărilor. Nu mă tem că nu ne vom mișca repede, ci de faptul că vor exista contestații a căror rezolvare va dura, iar dacă nu cheltuim banii pe care i-am primit cu destinație precisă, pierdem finanțarea și pentru lucrările de reabilitare de la celălalte șase etaje ale spitalului. Să sperăm că nu vor exista probleme de acest gen“, ne-a mărturtisit edilu-șef.
Felix Borcean mai spune că, într-o astfel de situație nedorită, există pregătit un plan B, cu reabilitarea termică și înlocuirea rețelelor de apă și canal, din fonduri europene doar că, acest lucru nu este permis de legislație. S-ar ajunge la o dublă finanțare – guvernamentală și din fonduri europene -, care este permisă doar în anumite condiții. „Dacă o lucrare este începută cu finanțare europeană, atunci este posibil să se apeleze și la fonduri guvernamentale pentru finalizarea lucrărilor, de exemplu. Nu același lucru este permis în cazul în care lucrarea s-a derulat cu bani de la guvern, considerându-se că e vorba de dublă finanțare. Sper să nu ajungem într-o situație de acest gen“, ne-a mai declarat primarul Caransebeșului.