Menu

Articol

Be Smart!

Autor: 

O spun din start: NU sînt de acord cu nici unul dintre comentatorii care s-au grăbit să-l stigmatizeze pe ministrul Apărării, băgîndu-l în aceeaşi oală cu Priştina veoricăi prinsă între manualele şcolare care “este un subiect intens” şi centenarul “tricoaileor”, ca să nu mai vorbesc de dublarea care înseamnă, de fapt, o scădere, sau “nu facem autostrăzi ca să nu crească salariul”. Deşi fraza Leliei Munteanu, din Gândul (1 august) este genială: “...premierul Vasilica era cât pe ce să dea foc Balcanilor, pur şi simplu fiindcă a încercat să-şi lumineze canistra minţii cu bricheta...”.

Îl cunosc destul de bine pe Mihai Fifor ca să ştiu că este un ministru echilibrat, extrem de atent la ce face şi ce spune, extrem de serios şi total atipic în Guvern. Cei atenţi la rachetele balistice au omis întreaga “balistică verbală” a frazei rostite de ministrul Fifor! În funcţia pe care o ocupă, ministrul Apărării putea face referire DOAR la omologul său, Serghei Şoigu. Este o chestiune de diplomaţie, în cazul domnului Fifor, de diplomaţie militară, pe care ministrul român a dovedit, de fiecare dată, că şi-a însuşit-o ad-litteram. Deci, nu a greşit, nu a vorbit “gura păcătosului”! Întreaga frază rostită i-a fost adresată DIRECT lui Vladimir Putin! A fost UN MESAJ transmis în numele partenerilor euro-atlantici, al Statelor Unite în principal! România NU deţine rachete balistice, dar AR PUTEA, pe viitor, dacă s-ar pune problema!

Nu de rachetele balistice ale ministrului Apărării trebuie să ne temem, ci de prostia balistică aproape cotidiană emanată din sfere guvernamentale. Care nu reprezintă “un patent” mioritic, ci este larg răspîndită, la această oră, în democraţia europeană şi are şi explicaţii ştiinţifice.

Universitatea din Gothenburg a lansat proiectul ce studiază 400 de indicatori şi creează o frescă a tipurilor de democraţii. „Democracy Report 2018“ studiază toate elementele democraţiei, drepturilor omului, libertăţilor civile şi libertăţii în cadrul societăţii şi urmăreşte responsabilitatea şi răspunderea guvernanţilor, buna guvernare. Raportul constată, fără surprindere, înclinaţia spre un val de autocratizare a democraţiilor şi o reducere fundamentală a calităţii acestora, ca urmare a unor abordări populiste, lideri populişti sau cu porniri autoritare care alterează sistemul după bunul plac, pentru a obţine avantaje individuale, de clan sau de gaşcă, rareori de partid.
Rezultatul cel mai evident este o scădere generală a calităţii liderilor! De la cei mai importanţi reprezentanţi politici ai statelor democratice pînă la nivelurile cele mai de jos, angrenate în gestiunea unui stat democratic. Apoi, antrenarea unor procese de alterare a calităţii generale a ocupanţilor funcţiilor publice, proces care migrează spre o scădere a calităţii umane, a pregătirii acestora, şi mai ales, a îndeplinirii actului administrativ.

Procesul este de-a dreptul înfricoşător şi anunţă probleme majore în capacitatea de gestionare a treburilor cotidiene, o incapacitate de a face faţă crizelor şi schimbărilor bruşte din jur, situaţiilor de urgenţă, urgenţelor civile şi modificărilor tectonice în politica internaţională. Rezultatul, întrezărit de “Democracy Report 2018”, ar fi implozia statelor cu administraţii incompetente!

În aceste condiţii, coerenţa şi continuitatea structurilor de apărare profesioniste ale unui stat reprezintă garanţii fundamentale pentru evitarea colapsului. În acest context, îmi permit să reintroduc în discuţie mandatul şefului Statului Major al Apărării, general doctor Nicoale Ciucă. Vă amintiţi ce valuri a iscat editorialul în care spuneam că CINEVA îl vînează pe general şi declaraţia acestuia, făcută în premieră pentru ARGUMENT, că va duce mandatul pînă la capăt. Adică, 1 ianuarie 2019!

Nicolae Ciucă este cunoscut ca un “general al deşertului”, aşa cum feldmareşalul Erwin Rommel a rămas în istorie ca general al deşertului (vulpea deşertului, pentru cei mai tipicari! - n.a.). Este generalul român cel mai apreciat, la ora actuală, de partenerii strategici ai României, omul care, dincolo de politic, gestionează militar parteneriatele strategice, înzestrare, cooperare în vederea sporirii capacităţilor de răspuns ale Armatei Ţării la diferitele ameninţări, nu puţine, din regiune, şi nu numai! Nu doar datorită CV-ului impresionant, faptelor de arme, ci şi relaţiilor inter-umane cu comandanţii armatelor partenere. În contextul politic actual, enunţat mai sus, generalul Ciucă reprezintă pilonul de încredere, stabilitate şi coerenţă şi aş vedea normală prelungirea, legală, a mandatului acestuia, pînă în 2020! Aceasta se face la propunerea ministrului Apărării Naţionale, Mihai Fifor, şi ar trebui acceptată de preşedintele Klaus Werner Iohannis!

Teoretic, pare simplu şi absolut LOGIC! Chiar dacă ALTCINEVA se încălzeşte, pe margine, pentru această funcţie! Evitarea unui derapaj total stă doar într-un singur minut de judecată dreaptă. Be Smart!

Powered by Jasper Roberts - Blog