Ambasadorul Regatului Belgiei în România, Thomas Baekelandt, a fost pentru câteva ore astăzi oaspetele Reșiței și al județului Caraș-Severin, participând alături de Mutualitatea Creștină Belgiană la o întâlnire cu Asociația de Ajutor Mutual Slatina Timiș (ADAMS). Prima parte a întâlnirii a avut loc în sala de ședințe a Palatului Administrativ din Reșița.
Pavel Aghescu, președintele Consiliului de Administrație al ADAMS și unul dintre cei care au înființat asociația, s-a dovedit gazdă perfectă pentru ambasadorul și delegația belgiană, aceștia fiind primiți călduros de prefectul Florența Albu, de președintele și vicepreședintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Silviu Hurduzeu, respectiv Ionuț Popovici.
Adresându-se celor prezenți, Pavel Aghescu a remarcat că întâlnirea de astăzi a avut loc în condițiile în care România se află pe ultimele locuri în Europa la capitolul serviciilor de îngrijire pe termen lung acordate persoanelor de vârsta a treia.
„În urma evaluării nevoilor de la nivelul comunităților sale, Fundația româno- belgiană The Open Network for Community Development (TON) a realizat în 2014 un plan master de servicii socio-profesionale, plan ce își propune dezvotarea de servicii necesare populației de la nive rural. Serviciile de îngrijiri la domiciliu reprezintă o prioritate în acest sens.
TON împreună cu ADAMS au demarat, în luna martie a acestui an, un proiect care vizează serviciile prin care vârstnicii pot fi îngrijiți la domiciliu, nu doar din punct de vedere medical“, a ținut să precizeze Pavel Aghescu.
Vicepreședintele Fundației TON, asistentul medical Ioan Suru, a prezentat pe larg preocupările ADAMS legate de Centrul de Sănătate Slatina Timiș, preocupări constante care, în timp, au dus la dezvoltarea structurilor sociale și la activitățile medico-sociale ce se adresează în primul rând comunităților din mediul rural.
În perioada martie 2016 - octombrie 2017, se derulează proiectul „Comunități Rurale Active în Furnizarea și Monitorizarea Serviciilor de Îngrijiri la Domiciliu – Creșterea accesului la servicii medico-sociale la domiciliu a bătrânilor din cinci comunități rurale”, proiect ce are un buget total de 82.300 de franci elvețieni. Acesta este cofinanțat printr-un grant din partea Elveției în valoare de 74.050 de franci, contribuția agenției executive și a partenerilor fiind de 8.250 de franci. Proiectul își propune ca persoanele vârstnice din mediul rural să aibă un acces crescut la servicii de îngrijire la domiciliu. Cele cinci comunități implicate în proiect sunt Armeniș din Caraș-Severin, Moldovița din județul Suceava, Batăr din județul Bihor, Dimitrești din județul Vrancea și Centru, Bunești din județul Brașov.
Un bun cunoscător al cooperării între TON și ADAMS, ambasadorul Belgiei, Thomas Baekelandt, a măruturisit că este la zi cu activitatea organizatorilor și că susține cu bucurie tot ce fac aceștia aici, în Caraș-Severin, precum și în alte locuri din țară. „Ideea este să aduci îngrijire de sănătate, cât mai aproape de pacient, acasă la el, noi având această experiență, în Belgia. Noi vrem să promovăm acest tip de îngrijire de sănătate și în România. La acest moment se face acest lucru cu ONG-uri și venim cu acest exemplu, pentru ca și autoritățile locale, Guvernul României și chiar autoritățile europene, să ducă aceste lucruri mai departe, pentru că acest lucru înseamnă o evoluție importantă a îngrijirii de sănătate, în România”, a mărturisit diplomatul.
Partea a doua a întâlnirii s-a consumat la Slatina Timiș.