Oraşul Bocşa, prin Comitetul local pentru situaţii de urgenţă, a declarat situaţie de urgenţă în localitate, pentru a putea activa Serviciul de gospodărire al oraşului care să efectueze activitatea de colectare şi depozitare a gunoaielor. Primarul oraşului, Eugen Cismăneanţu acuză Consiliul Judeţean Caraş-Severin şi ADI Intercom Deşeuri că au ratat, cel puţin pentru acest an, proiectul de management integrat al deşeurilor, dar, în loc să acţioneze conform realităţii, încearcă să paseze responsabilitatea către autorităţile locale. Primarul Cismăneanţu acuză şi Prefectura Caraş-Severin că nu intervine pentru a impune respectarea legii.
„Problema deşeurilor în judeţul Caraş-Severin s-a agravat, pentru că după aproape o lună de când s-a acutizat criza gunoaielor nu s-au găsit soluţii legale. La Bocşa este o situaţie de urgenţă, o situaţie excepţională, o situaţie în care eu, în calitate de primar, trebuia să iau măsuri. Din două rele mari, împreună cu Consiliul local, am preferat să alegem răul mai mic, care are mai puţine repercusiuni asupra cetăţenilor oraşului. Noi, la Bocşa am preferat să alocăm un teren unde să depozităm temporar deşeurile, la Bocşa Română, în zona cunoscută cu numele Podul lui Marian, cât mai departe de zona locuită, până, sperăm noi, să se trezească Consiliul Judeţean şi Prefectura şi, bineînţeles, ADI Intercom Deşeuri”, a precizat primarul Eugen Cismăneanţu.
Primarul Cismăneanţu a mai afirmat:
„Soluţia propusă de ADI Intercom Deşeuri este una de laşitate! Este o soluţie în care se spală pe mâini. Ne-au spus aşa: domnilor, să se descurce primăriile! Bun, sunt de acord să se descurce primăriile, în condiţiile în care nu am fi delegat gestiunea deşeurilor către ADI Intercom Deşeuri. Toată această parte de selectare, depozitare, transport către un deponeu autorizat, noi, consiliile locale, am delegat-o către ADI intercom Deşeuri, care, la rândul său, în 2013, s-a folosit de o situaţie de urgenţă şi a atribuit acest serviciu către un operator, acest operator fiind SC Green Ecobauer în asociere cu SC Salprest Rampa. Până aici totul e perfect. Dar, din momentul în care ADI Intercom deşeuri spune, domnule, noi nu mai putem să facem nimic, ar fi trebuit să ne delege activitatea înapoi, legal şi juridic, aşa cum am făcut-o noi, consiliile locale. Pentru că consiliile locale nu au delegat gestiunea cărtre ADI Intercom Deşeuri prin vorbe, ci cu acte juridice, conform legii. La fel, această gestiune a deşeurilor trebuie să revină consiliilor locale prin documente perfect locale. Lucru care nu s-a întâmplat!”
Oraşul Bocşa cere în instanţă dreptul de a-şi gestiona deşeurile!
„Vă spun că oraşul Bocşa a demarat o procedură în instanţă, în regim de urgenţă, pe ordonanţă preşedenţială, în care cerem instanţei să ne preluăm înapoi atribuţiile de gestiune a deşeurilor. Noi nu ne dorim să ieşim din ADI Intercom Deşeuri, dar, neavând atribuţii, acum, trebuie să găsim o soluţie prin care să ne revendicăm şi să primim înapoi acest drept pe care l-am delegat în anul 2013. Pentru că pe cetăţenii din Bocşa nu-i interesează întârzierile constructorului, ce face Consiliul Judeţean, ce face Prefectura, pe ei îi interesează, dacă plătesc, să beneficieze de aceste servicii”, a spus primarul Bocşei, Eugen Cismăneanţu.
Primarul Cismăneanţu spune că Prefectura Caraş-Severin, în loc să impună respectarea legii, declară că încearcă să medieze problema, ceea ce nu conduce decât la prelungirea unei situaţii grave şi complicate.