Menu

Articol

Bocşa nu garantează pentru Aquacaraş! Consiliul Local a votat împotrivă!

Consiliul Local Bocşa, întrunit, astăzi, în şedinţă ordinară, a respins proiectul de hotărâre privind garantarea pentru Aquacaraş cu un bun de patrimoniu, astfel încât Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) să accepte eşalonarea datoriei Aquacaraş, rezultată din neeligibilitatea unor lucrări realizate de operatorul de apă-canal prin Programul ISPA. Stabilirea unui program de eşalonare a acestei creanţe de 1,3 milioane de euro (crescută, între timp, la aproape 1,7 milioane de euro, din cauza întârzierilor de plată) ar permite societăţii Aquacaraş să ia credite de la bănci, pentru a continua lucrările din Programul POS Mediu 1 - modernizarea sistemului de apă şi canalizare din oraşele judeţului, inclusiv din Bocşa. Subiectul a fost dezbătut timp de o oră, iar primarul Bocşei, Eugen Cismăneanţu, a convins majoritatea consilierilor să voteze împotriva garantării.

Trebuie spus că într-o şedinţă, desfăşurată în 28 octombrie, la Prefectura Caraş-Severin, cu reprezentanţii primăriilor care beneficiază de modernizarea infrastructurii de apă-canal prin Programul POS Mediu 1 (8 oraşe şi câteva comune), cu Consiliul Judeţean, Aquacaraş şi cu reprezentanţii Fiscului, s-a decis că singura soluţie de salvare a Aquacaraş este ca toate localităţile să acorde garanţii în bunuri de patrimoniu, care să acopere valoarea lucrărilor de modernizare. Reprezentanţii localităţilor au fost de acord să ofere aceste garanţii, cu excepţia primarului Bocşei, Eugen Cismăneanţu, care s-a abţinut. Cismăneanţu a supus astăzi votului Consiliului Local Bocşa acordarea de garanţii, însă a pledat împotriva acestei soluţii.

Aquacaraş este un mort care nu poate fi înviat!

Cismăneanţu a explicat pe larg motivele pentru care consideră că Bocşa nu trebuie să garanteze „pentru a încerca să învie un mort” (mortul fiind Aquacaraş). Cismăneanţu a spus că această operaţiune de „înviere a mortului” este, printre altele, o încercare de ascundere a multor nereguli de la Aquacaraş.

Motivele pentru care Cismăneanţu nu este de acord cu acordarea de garanţii pentru Aquacaraş

Principalele motive pentru care Cismăneanţu a pledat împotriva proiectului de hotărâre privind acordarea unei garanţii pentru Aquacaraş au fost:

1. Primăria şi Consiliul Local Bocşa nu sunt vinovate pentru situaţia critică în care a ajuns Aquacaraş, ci managementul defectuos al conducerii Aquacaraş este de vină. Primăria Bocşa şi-a plătit toate sumele prevăzute în contractul cu Aquacaraş.

2. În Bocşa, de exemplu, Aquacaraş a realizat aproximativ 80 la sută din Staţia de epurare, dar Uzina de apă nu va fi niciodată terminată, din cauză că e prost proiectată şi s-au făcut foraje pentru surse de apă şi legături între puţuri pe terenuri private, iar, în aceste condiţii, Primăria Bocşa nici nu a eliberat autorizaţia de construire a Uzinei de apă. Astfel că, lucrările, oricum nu se vor termina la termen.

3. Nu există bază legală pentru ca Bocşa să garanteze pentru un terţ, respectiv pentru Aquacaraş.

Un alt motiv de nemulţumire a primarului Cismăneanţu a fost că Aquacaraş nu a lucrat transparent, nu a oferit unele date financiare şi tehnice, invocând „confidenţialitatea unor elemente contractuale”. Cismăneanţu s-a arătat iritat şi de faptul că în şedinţa desfăşurată la Prefectura judeţului Caraş-Severin (în 28 octombrie), când prefectul l-a întrebat pe directorul general, Anatoli Liber, cât are salariul, acesta a răspuns că salariul său este confidenţial. Cismăneanţu a spus că nu i se pare normal ca, în calitate de acţionar la Aquacaraş, să nu ştie politica de salarizare a personalului de la Aquacaraş şi câţi fotbalişti, care nu se prezintă la lucru, sunt angajaţi în societate.

Un consilier a pledat pentru acordarea de garanţii

Consilierul local (independent), Petru Prorocu, reprezentantul Consiliului local Bocşa în Aquacaraş, a pledat pentru acordarea garanţiei, din cauză că altfel se vor opri şi lucrările, şi vor trebui returnaţi şi banii cheltuiţi degeaba, plus penalizările. Prorocu a mai fost de părere că ANAF a cerut aiurea returnarea celor 1,3 milioane de euro de la Aquacaraş.

Cum trebuie rezolvată problema, în opinia lui Cismăneanţu

Pe la finalul discuţiilor, primarul Eugen Cismăneanţu a venit cu soluţia problemei, aşa cum crede el că ar trebui rezolvată:

 „Avem în judeţ o mulţime de oameni politici importanţi în judeţ, vicepreşedinţi de partide la nivel naţional, parlamentari. În situaţia în care un judeţ întreg a intrat în colaps, părerea mea este că toţi aceşti oameni politici, cu legături foarte puternice la Bucureşti, ar trebui să meargă şi să se ia o decizie politică. Operatorul de apă-canal, Aquacaraş, nu este o entitate privată a cuiva. Acţionar majoritar este Consiliul Judeţean şi, după aceea, noi toţi, celelalte opt primării. Şi nu înţeleg de ce am fi puşi noi, consiliile locale, să încălcăm legea, pe de o parte, pe de altă parte să diminuăm patrimoniul public şi privat, şi aşa îl avem mic, când lucrurile se pot rezolva cât se poate de simplu: decizie politică, ordonanţă de Guvern, se suspendă executarea silită a Aquacaraş şi lucrurile pot merge mai departe”.

Consiliul local Bocşa a respins acordarea de garanţii

S-a supus la vot şi, din cei 16 consilieri prezenţi, 4 au votat pentru garantare şi 12 au votat împotriva acordării de garanţii pentru Aquacaraş. Astfel propunerea ca Aquacaraş să primească o garanţie patrimonială din partea oraşului Bocşa a fost respinsă.

 Pentru garantare au votat consilierii: Maria Stoica (PSD), Marian Bocşan (PNL), Petru Prorocu (independent) şi Ioan Marişescu (independent). Fostul primar (PSD), Mirel Patriciu Pascu, nu a votat, deoarece a părăsit şedinţa înainte de vot, cerându-şi voie să plece pentru rezolvarea unor probleme personale.

Powered by Jasper Roberts - Blog