Menu

Articol

Când piaţa ţărănească se mută în parcările de pe DN 6

Cred că suntem singura ţară, dacă nu din Europa, cu siguranţă din Uniunea Europeană, în care comerţul cu produse agricole a căpătat valenţe noi, transformându-se în unul ce ne aminteşte de târgurile de altădată şi  pe care îl vedem în parcările drumurilor naţionale ori europene. Acest lucru este valabil în toate zonele ţării, unde întâlnim adevăraţii ţărani care îşi vând produsele din gospodăria proprie în special şoferilor de pe TIR.

O situaţie asemănătoare, cu care ne-am obişnuit de câţiva ani, este şi cea pe DN 6, drumul ce străbate judeţul de la un capăt la altul, de la Topleţ şi până la Sacu. Fie vară, fie iarnă, vreme frumoasă , ploaie ori vânt, producătorii agricoli stau marginea drumului cu produsele expuse ca la expoziţie. E vorba de sticlele cu ţuică, afinată, vişinată şi mai nou şi cu pălincă, de borcănaşele cu miere, dulceaţă zacuscă, de fructele din celebrele plantaţii de la Domaşnea sau Teregova, de recipientele cu siropuri naturale, de varză şi cartofi şi chiar şi preparate de porc - slănină, cârnaţi sau caltaboşi. E drept, sunt ceva mai scumpe decât cele de pe rafturile alimentărilor, dar sunt şi mai sănătoase şi chiar recomandate de medici.

Un politician, crescut la oraş de bunăseamă, a semnalat faptul că produsele vândute în acest mod nu sunt impozabile şi ca bugetul statului ar suferi din această cauză. O idioţenie mai mare ca asta nici că se poate, în condiţiile în care statul nu face nimic să-i ajute pe aceşti oameni să-şi vândă marfa într-un loc civilizat şi să-i scutească de chinul pe care îl îndură acolo, pe marginea drumului.  

Powered by Jasper Roberts - Blog