La Muzeul Banatului Montan din Reşiţa, a fost inaugurată, ieri, expoziția „Ștampile tegulare romane din colecțiile Muzeului Național al Banatului”, eveniment închinat memoriei împăratului Traian, cu prilejul împlinirii a 1900 de ani de la moartea acestuia. În aceaşi măsură, expoziţia a fost dedicată Zilei Naţionale a Culturii.
„Expoziţia vernisată astăzi la Reşiţa este o expoziţie itinerată de la Muzeul Național al Banatului din Timişoara. Ea prezintă artefacte tegulare, în special cărămizi şi ţigle, descoperite în siturile arheologice de pe teritoriul Banatului, şi nu numai, şi care ne oferă o imagine foarte frumoasă asupra vieţii politice, sociale, economice, de acum 2000 de ani, şi, mai ales, ne oferă o imagine asupra unui trecut care, de fapt, ne încadrează într-un viitor comun în Europa”, a precizat dr. în istorie, muzeograf Ana-Cristian Hamat, de la Muzeul Banatului Montan din Reşiţa.
„Mă bucur că am putut să facem această expoziţie aici, la reşiţa, pentru că foarte multe din cercetările de epocă romană, care se fac aici, în Banatul Montan, au fost iniţiate printr-un parteneriat între cele două Muze din Timişoara şi Reşiţa. Se pare că aceasta este formula câştigătoare, o să mergem tot pe aceste colaborări. Expoziţia în sine, poate părea oarecum banală, vedeţi nişte cărămizi în puse vitrină, dar, ţin să vă atrag atenţia că ele aparţin unei civilizaţii importante, cea romană, care a venit aici, în această zonă a Europei, la nordul Dunării, aducând cu ea o cultură scrisă. Romanii îşi marcau producţia tegulară, nu doar dintr-o dorinţă de a şti cine este producătorul, ci şi din dorinţa de a transmite generaţiilor care urmau să beneficieze de aceste materiale de construcţie semnul calităţii acestor materiale. Cel căruia îi datorăm foarte mult din istoria romană din Banat, istorie care se scrie şi astăzi, din cercetările arheologice care se întreprind, este împăratul Traian. De aceea, anul trecut împlinindu-se 1900 de ani de la apoteoza împăratului Traian, am încercat să legăm aceste două lucruri, cărămizi ştampilate, care există în situri arheologice din Banat şi sunt un fond important în colecţiile muzelor din Banat, şi acest împărat Traian, care pentru noi reprezintă foarte mult. Nu doar pentru că ne-a introdus în lumea civilizată şi în rândul popoarelor latine, ci pentru faptul că este împăratul care aduce civilizaţia urbană în această zonă a Europei, o civilizaţie urbană care ne-a marcat profund şi de la care tragem foloase şi astăzi!”, a spus, printre altele, muzeograful Călin Timoc, de la Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, iniţiatorul acestui proiect, care, anul trecut a fost prezentat la Timişoara.
Expoziţia cuprinde material tegular roman adunat din cercetări proprii, îndeosebi de la Jupa (Tibiscum), Berzovia (Berzobis), Orșova (Dierna), Pojejena sau din donații mai vechi, provenite de la Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa, Cenad și Sânnicolau Mare.
Evenimentul a fost moderat de către dr. în istorie Carmen Albert, şef serviciu la muzeul reşiţean. Au mai vorbit, directorul Muzeului Național al Banatului din Timişoara, Claudiu Ilaş şi filologul Ada D. Cruceanu. La eveniment au fost prezenţi oameni de cultură, profesori, scriitori, preoţi, precum şi elevi de la liceele reşiţene, Colegiul Naţional „Mircea Eliade” şi Colegiul Economic al Bnatului Montan.
Expoziţia va rămâne deschisă până în 26 februarie, perioadă în care se vor organiza şi ateliere de confecţionat cărămizi din lut de către copii, prexum şi dezbateri deschise cu elevi şi profesori.