Menu

Articol

Caransebeşul, la 27 de ani de la acel Decembrie...

Autor: 

Aula „1 Decembrie 1918” a Primăriei municipiului Caransebeş a găzduit miercuri şedinţa festivă prin care membrii Asociaţiei Luptătorilor în Revoluţia din Decembrie 1989 au marcat trecerea a 27 de ani de la evenimentele întâmplate la Caransebeş, la eveniment luând parte şi edilul municipiului, Felix Borcean, precum şi participanţi la evenimentele petrecute la Timişoara în urmă cu 27 de ani.

Aurel Păsat, participant activ la Revoluţie, s-a arătat dezamăgit de felul în care evoluează societatea românească. „Am văzut cum un eveniment nefericit, cel de la Clubul «Colectiv», a ajuns să fie mai respectat decât ziua de 21 Decembrie. Este inadmisibil! În Decembrie 1989, eu şi prietenul meu Pompiliu Mateescu am reacţionat împotriva unui regim restrictiv, cartelat şi oprimant. Datorită mie şi prietenului meu, Caransebeşul este, conform Legii 341, al doilea oraş liber de comunism din România, după Timişoara”, a mai spus Aurel Păsat.

Din partea revoluţionarilor timişoreni au vorbit Liviu Băcanu şi Dumitru Curiban. „Am venit la voi ca să întindem o mână, să veniţi alături de noi în lupta împotriva celor ce încă ne torturează evenimentul numit Revoluţie, şi pe noi, ca autori ai acestuia! De la foştii securişti sau oameni ai regimului totalitar, comunist, foste cadre de partid, nomenclatura, conducătorii acelor instituţii de forţă, de care cu toţii ne amintim cu groază, ei, bine, aceşti oameni nu ne lasă să trăim nici azi”, a spus Liviu Băcanu.

Mihail Rădulescu, preşedintele de onoare al Asociaţiei Luptătorilor în Revoluţia din Decembrie 1989 – Fliala Caransebeş, s-a arătat nemulţumit că nicăieri nu există vreun însemn care să amintească faptul că municipiul Caransebeş este Oraş Martir, iar Dan-Silviu Avram le-a reamintit celor prezenţi întâmplările petrecute în zilele fierbinţi din Decembrie 1989.

Revoluţionarii au coborât apoi în parcul din faţa Primăriei, unde au depus o coroană de flori la Monumentul Revoluţiei. Toţi participanţii la eveniment s-au deplasat apoi, pe sub Arcul Înfrăţirii Spiritual-Creştine şi pe Calea Sacră din faţa Episcopiei Caransebeşului, spre monumentul amplasat în faţa fostei Miliţii, acolo unde, în urmă cu 27 de ani, s-a tras asupra manifestanţilor.

Slujba de pomenire a Eroilor Revoluţiei a fost oficiată de un sobor de preoţi, în frunte cu pr. Daniel Alic, consilier cultural al Episcopiei Caransebeşului. Şi aici, cei prezenţi au depus coroane de flori la placa comemorativă de pe peretele Cercului Militar.

Powered by Jasper Roberts - Blog