Menu

Articol

Caransebeşul, sub asediul armelor de luptă, din preistorie şi până azi!

Autor: 

Vernisajul unei expoziţii extrem de interesante a avut loc vineri, 22 septembrie, la Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş. Sub titlul „Evoluţia armamentului, din preistorie, până în zilele noastre”, ea prezintă 11.000 de obiecte care fac parte din colecţia personală a col. Petru Costin, fondator al Muzeului Serviciului Vamal şi membru fondator al Clubului Colecţionarilor din Republica Moldova.

În sala ai cărei pereţi au fost tapetaţi cu panouri pe care erau expuse arme albe, de la topoare, vârfuri de săgeţi, de lance, de suliţă, săbii, pumnale şi baionete, au fost prezenţi Adrian Ardeţ, managerul muzeului caransebeşean, primarul municipiului, Felix Borcean, reprezentanţii Consiliului Judeţean Caraş-Severin – Ilie Iova, director al Cabinetului preşedintelui acestei instituţii, şi consilierul judeţean Romulus Damian, membru în Consiliul de Administraţie al muzeului, gen. Cristian Dinulică, col. Petru Costin, precum şi col. Vitalie Ciobanu, şeful Centrului de Cultură şi Istorie Militară din Chişinău, care, la rândul lui, a venit cu expoziţia de documente şi fotografii „Basarabia în Primul Război Mondial, 1914-1918”, dar şi muzeografi, istorici, cercetători, cadre didactice, elevi, sau pur şi simplu oameni care iubesc istoria.

„Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş are onoarea de a găzdui poate cea mai complexă expoziţie de arme care a fost prezentă vreodată în Caraş-Severin. Ea are un rol deosebit în ceea ce priveşte evoluţia armelor, din cele mai vechi timpuri, până astăzi. Este a doua oară când col. Petru Costin ne calcă pragul şi organizează o expoziţie în judeţul nostru, după cea de uniforme militare, pe care tot noi am găzduit-o în urmă cu ceva timp”, a spus Adrian Ardeţ.

Reprezentantul Consiliului Judeţean, Ilie Iova, le-a spus celor prezenţi că instituţia din care face parte este obişnuită cu acest gen de acţiuni organizate de muzeul caransebeşean, şi a subliniat faptul că toţi copiii din şcoli ar trebui să viziteze această expoziţie, pentru că niciodată nu vor putea găsi adunate la un loc atâtea exponate, decât într-un asemenea cadru muzeal.

„Sunt bucuros că la vernisajul acestei expoziţii sunt prezenţi mulţi elevi, pentru că e foarte bine să atragem tânăra generaţie spre descoperirea patrimoniului istoric, iată, chiar şi sub această formă, a armelor. Sunt aici arme dintr-o perioadă mai îndepărtată, dar poate muzeul va organiza o expoziţie cu piese mai moderne, şi atunci interesul tinerilor va fi, probabil, mai mare, dar cred că cunoaşterea armelor din perioadele străvechi, mergând până în urmă cu câteva zeci de ani, este foarte interesantă, pentru că noi, oamenii, am fost întotdeauna uşor înclinaţi spre violenţă, este o latură pe care nu ne-am putut-o stăpâni, iar aici suntem martorii a ceea ce se petrecea în perioadele străvechi”, a spus şi primarul Felix Borcean.

Gen. Cristian Dinulică, un apropiat al muzeului caransebeşean, el desfăşurându-şi, o bună perioadă, activitatea în municipiul de pe malurile Timişului şi Sebeşului, a vorbit despre pasiunea col. Petru Costin, care deţine un număr de 24 de colecţii, începând de la monede şi terminând cu mai multe genuri de arme. „De când omul s-a ridicat în picioare, în Epoca de piatră, una dintre principalele sale preocupări a fost aceea de a-şi confecţiona o armă. Fie că o folosea pentru a-şi procura hrana, fie pentru a se apăra sau pentru a ataca pe cineva, prin definiţie armele au un caracter distructiv. Aici sunt arme din timpuri îndepărtate, dar care, pentru vremea respectivă, constituiau o noutate. De-a lungul timpului, armamentul s-a perfecţionat, încât e greu de imaginat unde s-a ajuns, având în vedere caracterul distructiv al acestuia. Din nefericire, omenirea nu a învăţat prea multe din ceea ce au însemnat marile conflagraţii prin care a trecut de-a lungul timpului, în care s-au pierdut zeci de milioane de vieţi omeneşti”, a mai spus gen. Cristian Dinulică.

Autorul expoziţiei, col. Petru Costin, a spus că i-au fost necesari 42 de ani pentru a aduna toate piesele care compun colecţia pe care a prezentat-o la Caransebeş. „Colecţia a fost expusă în peste 70 de muzee din lume, ea fiind una istorică, ştiinţifică şi culturală, care ne poartă din cele mai vechi timpuri, până în prezent. Timp de doi ani, ea a plecat de acasă, din Basarabia, a fost expusă în oraşe începând de la Gdansk, până în cele de la malul Mării Negre. În luna noiembrie, ea se va întoarce la Chişinău”, a adăugat col. Petru Costin.

Expoziţia ocupă trei săli în cadrul Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă, în cea de a patra fiind afişele şi fotografiile aduse de col. Vitalie Ciobanu, care prezintă evoluţia evenimentelor ce au avut loc pe teritoriul Basarabiei şi pe frontul românesc, care au implicat nemijlocit populaţia din acest ţinut, dar şi situaţia social-economică a zonei.

Expoziţia, care va rămâne deschisă timp de o lună, a fost organizată de Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş, în colaborare cu Consiliul Judeţean Caraş-Severin, Seriviciul Vamal al Republicii Moldova şi Ministerul Apărării Naţionale.

Powered by Jasper Roberts - Blog