Centrul integrat de management al deşeurilor de la Lupac a fost finalizat şi recepţia obiectivului, recepţie care a durat 3 luni, a fost încheiată săpămâna trecută. Astăzi, reprezentanţii Consiliului Judeţean, în frunte cu preşedintele Silviu Hurduzeu, au prezentat presei caracteristicile Centrului de la Lupac, pocesul tehnologic de sortare, tratare mecano-biologică şi depozitare a deşeurilor, tot astăzi realizându-se şi predarea Centrului către operatorul care a câştigat licitaţia, respectiv GIREXIM UNIVERSAL SA din Piteşti.
Valoarea actualizată a întregului Sistem integrat de management al deşeurilor din Caraş-Severin, cu Centrul de la Lupac, cu cele 5 staţii de transfer din judeţ, cu închiderea deponeurilor neconforme normelor europene, este de 150.323.972 lei fără TVA (34.652.829 euro). Proiectul a fost finanţat din fonduri europene (FEDR şi POIM), 18 la sută din proiect fiind finanţat de la bugetul de stat, iar 2 la sută din bugetul Consiliului Judeţean Caraş-Severin.
Centrul de la Lupac va intra în funcţiune peste două, maximum trei luni!
Preşedintele Silviu Hurduzeu a declarat, printre altele:
„Aş vrea să mă refer la importanţa acestei investiţii pentru cetăţenii judeţului nostru. În primul rând, ca umare a finalizării acestui proiect, colectarea şi depozitarea deşeurilor vor fi făcute în condiţii normate şi acceptate de către Uniunea Europeană. (...) Aici, la Centrul din Lupac va avea loc un proces tehnologic complex, pentru ca tot gunoiul din judeţul Caraş-Severin să fie colectat şi depozitat conform normelor europene. Avem aici staţia de sortare, staţia de sortare mecano-biologică, bazin pentru depozitarea levigatului (n.n. - lichidul toxic rezultat în uma fermentării dşeurilor menajere), precum şi prima groapă, prima celulă în care se va depozita gunoiul rezultat în urma procesului tehnologic de prelucrare a deşeurilor menajere (compostul). Prima celulă, conform calculelor se va umple în 7 ani, după care va fi acoperită şi ecologizată. Următoarele celule de depozitare vor fi construite din banii pe care operatoul îi va plăti drept redevenţă, respectiv 5 milioane de lei pe an”.
Hurduzeu a mai precizat că operatorul, conform contractului încheiat cu Consiliul Judeţean, are la dispoziţie 90 de zile pentru „mobilizare”, adică, pentru a face angajări de personal şi a pregăti pocesul tehnologic, însă, preşedintele, bazându-se pe angajamentul operatorului, a spus că speră ca Centrul să intre în funcţiune mai repede, în cel mult 60 de zile.
Detaliile tehnice ale Centrului de la Lupac au fost prezentate de către arhitectul-şef al judeţului, Victor Naidan.
„Avem experienţa necesară, abia aşteptăm să pornim!”
Reprezentantul operatorului, Constantin Niţu, a declarat:
„S-a făcut un pas mare prin semnarea recepţiei finale a facilităţii de la Lupac. Urmează să se obţină autorizaţiile necesare pentru funcţionare, care sperăm să se obţină cât mai repede, este sarcina Consililui Judeţean să le obţină, şi în perioada imediat următoare vom da drumul la această facilitate şi vom funcţiona. Noi suntem pregătiţi, avem achiziţionate utilajele care au căzut în sacina noastră, vor fi aduse. Mai este necesară o perioadă de timp, care nu este foarte mare, pentru angajarea personalului. Vom crea nişte locuri de muncă şi aici şi la cele 5 rampe de transfer din judeţ. Noi avem experienţa necesară şi abia aşteptăm să pornim.”.
Se vor crea aproape 100 de locuri de muncă
„Vom angaja în jur de 80-100 de oameni. Sunt câţiva specialişti de bază, dar va fi nevoie de multă forţă de muncă necalificată. Ar trebui ca în maximum două luni să pornim. Totul depinde de autorizaţiile pe care trebuie să le obţină Consiliul Judeţean”, a mai spus Constantin Niţu.
Este de precizat că, în momentul de faţă, există doar în jur de 15 astfel de Sisteme de management al deşeurilor funcţionale în toată ţara.
La eveniment au participat şi vicepreşedinţii Consiliului Judeeţan Caraş-Severin, Flavius Nedelcea şi Ionuţ Popovici, directori şi specialişti din Consiliul Judeţean, reprezentanţi de la Mediu, ISU, primarul Reşiţei, Ioan Popa, specialişti din Primăria Reşiţa.