Menu

Articol

Cât cheltuie statul cu un parlamentar?

Veniturile parlamentarilor au reprezentat din totdeauna o temă preferată de omul de rând, care mai mereu consideră că, pentru munca depusă în Parlament, deputații și senatorii nu își merită salariile primite. Dacă până nu de mult  aleșii ai poporului se fereau să-și publice în amănunt veniturile lunare, iată că un deputat USR, Iulian Bulai, face acest lucru pe pagina sa de Facebook.

Deputatul de Neamț își începe postarea cu câteva referiri la bani. Cum că aceștia reprezintă mereu un subiect aparte, că sunt ochiul dracului și că, împreună cu puterea, ei corup. Bulai mai precizează că nu a devenit parlamentar pentru bani, dar nici nu spune pentru ce face politică la acest nivel.

Potrivit  lui Iulian Bulai, un deputat are o indemnizație de 5.564  de lei, iar pe lângă salariu se adaugă sume forfetare (fixe) și sume care variază (diurne)

„Așadar, mai dispunem de urmatoarele sume: 4.600 RON, suma forfetară pentru locuința în București (doar pentru parlamentarii care nu au domiciliu in București), 1.400 RON, combustibil, 476 RON, suma alocată pentru deplasări în circumscripția electorală și 616 RON, (diurna pe ianuarie. Se primește 160 RON pe zi de activitate în plen). 11.400 RON, suma forfetară pentru activitatea parlamentară (cabinet parlamentar, angajați, protocol, alte cheltuieli). Aceasta este suma bruta din care se scad si taxele angajatorului. Suma neta poate varia între 8.500 și 9.500 RON.

Aceasta suma este singura care nu se folosește în scop personal. Jumatate trebuie decontată pe baza de acte justificative, jumatate pe baza de declarație pe proprie răspundere.

Așadar, ăștia-s banii. Nici mai mult, nici mai puțin“, își încheie deputatul postarea.

Pentru unii, cu siguranță că este un câștig enorm, echivalentul a aproape zece salarii minime pe economie. Pentru alții, așa cum este deputatul Bulai care spune că nu a devenit parlamentar pentru bani, nu este cine știe ce mare lucru.

Potrivit libertatea.ro: bugetul Camerei Deputaților din România pe anul 2017 este de 245.617.000 lei.

Din această sumă, cheltuielile de personal sunt în valoare de 178.664.000 lei, bunuri şi servicii – 44.333.000 lei, alte transferuri care trebuie plătite de Camera Deputaţilor în acest an – 1.273.000 lei, active nefinanciarea 11.494.000 lei, asistenţă socială – 9.853.000 lei şi alte activităţi finanţate din venituri proprii 20.900.000 lei.

Powered by Jasper Roberts - Blog