Soarta Cazinoului din Băile Herculane a fost dezbătută la şedinţa Consiliului Judeţean Caraş-Severin din luna aprilie, având în vedere că actualul proprietar, Alexandrina Verbiţchi, şi-a exprimat dorinţa să-l vândă. Conform informaţiilor, proprietarul a şi găsit un cumpărător cu care a semnat un precontract, lucru care n-ar fi tocmai legal. N-ar fi tocmai în regulă, având în vedere că obiectivele care sunt declarate monumente istorice nu pot fi vândute decât cu acordul Ministerului Culturii sau al instituţiilor statului din teritoriu, după caz, instituţii care au drept de preempţiune, adică sunt primele care ar avea dreptul să le cumpere. Bineînţeles, dacă doresc.
Ministerul Culturii şi-a dat acordul pentru vânzare, adică a renunţat la dreptul de preempţiune, însă Consiliul Judeţean încă nu. Tocmai această solicitare a proprietarului a fost dezbătută, iar preşedintele Consiliului Judeţean, Silviu Hurduzeu, a pledat pentru renunţarea dreptului de preempţiune. Cum ar veni: „Să vândă dacă vor, nouă nu ne trebuie!” În paralel, şeful grupului liberalilor din Consiliul Judeţan Caraş-Severin, Ioan Cojocariu-Coajă, a susţinut că obiectivul ar trebui cumpărat de Consiliul Judeţean.
Cojocariu: „Ar fi bine să-l cumpărăm. Eu iubesc monumentele istorice!”
„Chiar aşa! Nu ne mai interesează nimic, vindem tot!? Ne gândim că preţul, 300.000 de euro, nu reprezintă o sumă atât de mare, pe cât este de mare suprafaţa, şi importanţa, şi poziţionarea acelei clădiri, mai ales că acolo s-au făcut ceva investiţii”, a spus Ioan Cojocariu-Coajă, declarând că este un cetăţean îndrăgostit de monumentele istorice, le iubeşte şi doreşte ca acestea să fie puse în valoare.
Hurduzeu: „Cazinoul e scump, iar Consiliul Judeţean nu e un administrator priceput!”
În schimb, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Silviu Hurduzeu, s-a arătat surprins de faptul că tocmai din partea liberalilor vine o astfel de propunere, având în vedere că liberalii ar fi susţinătorii iniţiativei private şi nu a administrării de către stat unor obiective, cum ar fi şi acest „Cazinou, azi muzeu, sală de spectacole, spaţii comerciale, restaurant”.
„Am propus neexercitarea dreptului de preempţiune pentru că se propune vânzarea doar a unei jumătăţi de clădire, acea clădire necesită o reabilitare şi ar fi vorba de o sumă destul de mare de bani. Solicitarea proprietarilor pentru cumpărarea acelei jumătăţi e de 300.000 de de euro, iar din ceea ce spunea un coleg consilier liberal ar mai fi nevoie de 200.000 de euro pentru reparaţii, deci, iată, o jumătate de milion de euro pentru a cumpăra jumătate din Cazinoul din Herculane. Încerc să anticipez că dacă, noi, Consiliul Judeţean, am cumpăra această jumătate, cam ce preţ ni s-ar solicita pentru cealaltă jumătate! Pe de altă parte, eu cred, având în spate o experienţa, că Consiliul Judeţean Caraş-Severin nu a fost un investitor şi un administrator foarte priceput”, a spus Hurduzeu.
Teoretic, Consiliul Judeţean ar vrea Cazinoul, practic, nici vorbă!
Pentru a se aproba neexercitarea dreptului de preempţiune erau necesare două-treimi din numărul voturilor, adică, minim 20 de voturi. La vot, liberalii s-au opus astfel că proiectul de hotărâre a fost respins, ceea ce presupune că Consiliul Judeţean îşi rezervă dreptul de a cumpăra Cazinoul! Aceasta, însă, numai teoretic, deoarece cumpărarea propriu-zisă ar trebui votată tot de două-treimi din consilieri. Lucru imposibil, având în vedere că în prezent alianţa PSD-PMP are 18 consilieri, iar PNL are doar 12.
Hurduzeu: „Cazinou! Asta ne mai lipsea!”
În final, pe holul, instituţiei, după declaraţiile oficiale, Silviu Hurduzeu a mai bombănit că asta i-ar mai trebui Consiliului Judeţean să bage o grămadă de bani şi să administreze un Cazino, cu spaţii comerciale şi restaurante, când sunt atâtea probleme în judeţ cu şoselele, de exemplu.