Menu

Articol

Ce a mai rămas de distrus în Caraș-Severin?

La o primă strigare, puține lucruri bune au rămas neatinse de cei care ne-au condus și încă ne conduc. În 25 de ani de așa-zis capitalism cărășan, au fost închise minele – începând cu cele de uraniu și minereu de fier, continuând cu cele de cărbune și zăcăminte de cupru. Moldomin Moldova Nouă s-a aflat în mijlocul unui scandal uriaș, terminat cu condamnarea unui magistrat, a unui profesor universitar și a unui fost director și politician, în același timp. Apoi, s-a distrus Intreprinderea Mecanică Reșița, unde se fabricau tunuri de diferite calibre, Fabrica de Mobilă Caransebeș, Uzina Mecanică Topleț, combinatul din Oțelu Roșu, Combinatul Metalurgic Bocșa, UCM Reșița, Renk Reșița, chiar și Combinatul Siderurgic Reşiţa, din care a rămas doar o singură secţie - oţelăria electrică. S-au distrus stațiunile Băile Herculane și Semenic și  nu mai pun la socoteală micile întreprinderi socialiste de stat, privatizate după 1990. Dacă mi-a scăpat ceva, să-mi fie cu iertare.

Unii vor spune că așa trebuia să se întâmple. Să se distrugă tot ce amintea de o altă epocă și de industria românească comparată cu o mare grămadă de fier vechi. În plus, și în alte județe s-a întâmplat la fel, dacă nu chiar mai rău. Ei, asta nu o mai cred. Și știți de ce? Pentru că peste tot în aceste județe s-a mai pus câte ceva în loc. E suficient să ne îndreptăm privirea spre vecinii din Timiș, Hunedoara, chiar și Mehedinți, să constatăm că la ei se mișcă lucrurile, numai la noi, nu.  Banatul de Munte pare încremenit într-o perpetuă neputință, după unii, indiferență, după alții. Asta în condițiile în care cei care îl conduc sunt unii și aceiași de aproape 20 de ani. Dintre noi s-au ridicat miniștri, europarlamentari și secretari de stat și tot degeaba. Ei și-au trecut în CV-uri funcțiile, noi am rămas cu dezamăgirile.

Și mai este ceva ce ne deosebește de alții din țara aceasta. În Banatul de Munte, unde făloșenia este la ea acasă, s-au distrus până și singura universitate pe care o aveam. După ce unii s-au chinuit să o înființeze, alții au distrus-o, dovadă că, în loc de dezvoltare, astăzi se vorbește de fuziune prin absobție. Apoi, în ce alt județ din România întâlnim situația în care atât președintele Consiliului Județean, Sorin Frunzăverde, cât și unul dintre vicepreședinți, Ionesie Ghiorghioni sunt trimiși în judecată în același timp, suficient pentru a ne întreba ce a mai rămas de distrus în Caraș-Severin?

Powered by Jasper Roberts - Blog