O iniţiativă frumoasă şi înduioşătoare (fără ironie) s-a materializat astăzi, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Caraş-Severin, din Reşiţa, cu ajutorul Bibliotecii Judeţene şi a voluntarilor de la clubul INTERACT Reşiţa. Cu prilejul Zillelor Bibliotecii Judeţene „Paul Iorgovici” Caraş-Severin, în această după amiază, copiii internaţi la secţia Pediatrie a spitalului au uitat de injecţii şi de pastile, datorită poveştilor pe care voluntarii şi bibliotecarii le-au adus copiilor.
Astăzi, un grup de tineri voluntari, de la clubul INTERACT, împreună cu bibliotecari, cu directorul bibliotecii judeţene, Clara Maria Constantin, au adus cu ei, la spital, cărţi de poveşti şi au organizat o oră de lectură. Mare lucru!, ar putea spune scepticii. O carte e o carte, nu hrăneşte, nu încălzeşte, nu vindecă! Şi, totuşi, după amiaza a fost luminată de prietenie, de bucurie, de râsete, de discuţii incitante. Ceea ce a fost o formă de terapie. Pentru că acolo unde se aşază cuvinte blânde, zâmbete şi, chiar, râsete, durerea dă înapoi, dacă nu chiar dispare.
Au fost citite ghicitori, au fost citite basme şi s-a vorbit despre preferinţele de lectură ale copiilor. Desigur, au apărut şi surprizele. Când copiilor aflaţi la tratament li s-a vorbit despre poveştile lui Ion Creangă sau de Basmele românilor, de Petre Ispirescu, despre Făt Frumos şi Ileana Cosânzeana, unii copii au spus că le plac aceste basme, dar au trecut deja la alt nivel. De exemplu o elevă din clasa a şaptea a spus că a citit basme din acestea, dar de mult, în clasa a doua! Acum îi place „The Divergent Series”. Pentru că adulţii aflaţi la întâlnirea cu basmele şi copiii erau la curent cu povestea „Capra cu trei iezi”, dar nu auziseră vreodată de „The Divergent Series”, au solicitat inforamţii suplimentare. Şi au aflat că este vorba despre un film american SF (Sience Fiction), bazat pe un roman SF de aventuri, cu acelaşi nume, lansat anul trecut, în 2014.
Directorul bibliotecii judeţene, Clara Maria Constantin, a promis că bibliotecarii vor veni cel puţin de două ori pe lună, cu basme, la spital şi la Centrele de Copii din judeţ, încercând să-şi adapteze oferta la cerinţele copiilor.