Începând de joi, 25 ianuarie, oraşul Anina are un centru medical de permanenţă, care va fi deservit de şase medici de familie şi coordonat de dr. Gheorghe Jenar. Programul de funcţionare, de la ora 15 la 8 a doua zi, acoperă o bună parte din serviciile medicale efectuate în oraşul cu spital, dar fără activitate medicală.
Centrul Medical de Permanență Anina, cu sediul în Strada Spitalului nr. 1, ca grup de practică al medicilor de familie asociați pentru asigurarea continuității asistenței medicale primare la nivelul orașului și a localităților din vecinătate, va avea următoarea componență: dr. Gheorghe Jenar (SC Sana Med Prest 2000 SRL), dr. Ecaterina Pavel (SC Grubisici SRL), dr. Emil Bunda (SC Cabinet medical dr. Bunda SRL), dr. Nicu Bratosin (SC Bratosin Med SRL), dr. Anda Teodora Gușcă ( CMI Gușcă Anda), dr. Emanuel Cristian Fileri (CMI dr. Emanuel Cristian Fileri). Coordonatorul Centrului de Permanență este, conform convenției de asociere a medicilor, dr. Gheorghe Jenar.
La ceremonia de inaugurare de astăzi au participat prefectul Matei Lupu, directorul Direcţiei de Sănătate Publică, Dănilă Miloş, primarul Gheorghe Românu şi medicul coordonator al Centrului, Gheorghe Jenar.
„Dacă nu am putut să redeschidem spitalul, din motive independente de voinţa noastră, iată că reuşim să punem pe picioare Centrul Medical de Permanenţă Anina, cu sprijinul Direcţiei de Sănătate Publică, al Instituţiei Prefectului şi al unor medici inimoşi care ştiu să-şi respecte profesia. Primăria oferă clădirea, întreţinerea şi alte cheltuieli de strictă necesitate, iar printr-o hotărâre de consiliu local putem deconta şi transportul medicilor ce deservesc acest centru medical", a ţinut să ne spună primarul Gheorghe Românu.
La rândul său, Dănilă Miloş s-a arătat fericit că localnicii au de acum un centru medical în care pot să primească asistenţă de specialitate pe tot parcursul zilei. „Să nu uităm că sănătatea este cel mai important lucru, iar faptul că DSP şi primăria locală au reuşit să pună pe picioare acest centru medical este un lucru de apreciat. În luna noiembrie, la iniţiativa domnului prefect, s-a pornit la drum şi împreună cu câţiva medici am ajuns astăzi aici”, a subliniat directorul DSP.
Ca fost miner, prefectul Matei Lupu a ţinut să declare că deschiderea Centrului Medical de Permanență Anina a fost unul dintre obiectivele sale: „Era bine dacă rămânea spitalul, dar e bine şi aşa. Domnul primar a insistat pentru deschiderea lui, cât am putut l-am ajutat, am avut discuţii cu medicii de familie care au înţeles nevoia ca la Anina să existe un astfel de centru. Le mulţumesc pe această cale tuturor”.
În Caraş-Severin mai funcţionează astfel de centre medicale de permanenţă la Constantin Daicoviciu, Bocşa, Bozovici şi Soceni, iar în viitor se vorbeşte despre unele ce vor apărea la Iablaniţa şi Băile Herculane. Oricum, puţine în comparaţie cu judeţe precum Timiş şi Bihor, unde funcţionează peste 30 de astfel ce centre medicale de permanenţă în fiecare dintre ele.