A fost multă agitaţie electorală la Reşiţa, săptămâna trecută, când în aceaşi zi au sosit în municipiu, Traian Băsescu şi Victor Ponta. Spun multă, în comparaţie cu alte zile, când a fost acalmie totală, linişte şi pace pe străzi, doar ceva-ceva gâlceavă pe internet, dar nici acolo n-a fost ceva ieşit din comun. Aşadar, a venit Traian Băsescu să-şi recupereze băsiştii, iar Victor Ponta a venit să dea greutate candidaţilor PSD.
Deşi Reşiţa e îngustă, cei doi nu s-au întâlnit, doar au apucat să-şi lanseze câteva săgeţi, aşa, într-o doară, ca la un concurs fără miză. De exemplu, Victor Ponta a găsit de cuviinţă să spună despre Băsescu că „este un fost”, cum ar veni că vorbele sale nu ar mai avea vreo greutate. Se pare că Victor Ponta, probabil şi PSD-ul, au scăpat de „complexul Băsescu” sau de „obsesia Băsescu”, din care şi-au alimentat lupta politică în ultimii zece ani. Interesant este că Victor Ponta a spus şi despre sine că este „un fost”, dar recunoaşte că beneficiază de un capital electoral important datorită guvernării sale pe care o consideră cea mai performantă. Fiecare despre sine, numai de bine! În schimb, Ponta şi-a concentrat tiradele împotriva PNL-ului şi a „Guvernului de tehnocraţi”, pe care l-a numit „Guvernul lui Iohannis”, cel mai slab guvern din toate timpurile, în opinia sa. Ponta spune, însă, că e mulţumit. E mulţumit pentu că Iohannis îi păstrează în funcţii pe „incompetenţii” Alina Gorghiu şi Vasile Blaga. Dacă cei doi rămân în fruntea liberalilor, PSD-ul nu va trebui să facă niciun efort să câştige alegerile, e de părere liderul informal, fără funcţii în PSD, Victor Ponta.
Totuşi, Victor Ponta are şi nemulţumiri. E nemulţumit de presă, pentru că, ciudat lucru, presa găseşte „baroni” numai în PSD. La Reşiţa, i s-a spus că liberalii n-au avut „baroni”, dar au avut un „Ayatolah”, cu referire la Frunzăverde, care a condus Caraş-Severinul vreo 20 de ani. Ponta nu a fost de acord, a zis că n-are rost să ne prefacem, aici e nu e vorba de liberali, ci de PDL-iştii care s-au ascuns în PNL, să li se piardă urma.
Atât a dat Ponta în liberali, încât, e limpede că bătălia se dă între cele două partide, PSD şi PNL. Din punctul nostru de vedere, PSD-ul are avantajul unui electorat mai disciplinat, care chiar îşi pune speranţele de viaţă într-un guvern cu aplecare social-democrată, un guvern care se îngrijeşte şi de săraci. Iar săraci şi pensionari sunt mulţi. PNL-ul are de partea sa tinerii, întreprinzătorii şi o parte semnificativă a intelectualităţii. Doar că aceştia au, în general, propriile planuri şi nici nu sunt votanţi pasionaţi. Totuşi, aceştia sunt mai prezenţi în spaţiul virtual şi, în situaţii de urgenţă, s-a dovedit, se pot mobiliza în mod neaşteptat pe Facebook!
Se zice că va fi o bătălie pe muchie de cuţit. Şi că nici PSD-ul, nici PNL-ul nu va avea peste 50 la sută din voturi. De aceea, PSD-ul îşi pune speranţele şi în alianţa cu partidul lui Tăriceanu, ALDE. Căci UNPR-ul s-a cam dus pe făraş. Iar, de partea cealaltă, e de prevăzut o alianţă între PNL şi partidul lui Băsescu, PMP. Liberalii nu dau semne clare că doresc vreo alianţă cu PMP-ul, însă, după alegeri, cu siguranţă o vor face.
Deocamdată, după discursurile politicienilor s-ar părea că în consiliile locale şi judeţene vor intra: PSD, PNL, PMP şi ALDE. Restul, dacă mai intră, ar fi la domeniul surprize.