După cum era de aşteptat, protestele împotriva asumării răspunderii guvernului pe tema graţierii şi modificării codului penal au continuat, în conformitate cu mobilizarea făcută pe reţelele de socializare. S-a vehiculat un număr de 100.000 de oameni, în București și în marile orașe. O cifră impresionantă, cu mult peste cea de săptămâna trecută. E drept, gerul parcă a fost mai moale, iar provincia a avut partea ei de contribuție, de la zece mii în sus de participanți în toate orașele reprezentative ceea ce, să recunoaștem, reprezintă o premieră pentru Opoziția românească a ultimilor ani.
E mult și o mie de oameni când ies în stradă pentru o idee, darămite o sută de mii. Poate pentru unii tot nu înseamnă ceva reprezentativ raportat la numărul românilor cu drept de vot, a celor nemulțumiți de un lucru ce se dovedește comun. Așa este, pe lângă milionul de americani care au protestat înainte ca Trump să se înscăuneze la Casa Albă, suta de mii de la noi e un mizilic. Asta la prima vedere. La o analiză mai atentă, protestele noastre sunt peste cele din America pentru că, spre deosebire de alea care au avut loc doar la New York, în România marșurile au fost organizate, concomitent, în douăzeci și ceva de orașe, bașca în diasporă, lucru fără precedent în istoria post-decembristă a protestelor îndreptate, în principal, împotriva guvernului.
Nota bene. Oamenii aceștia au dovedit că au caracter și că îi interesează orice derapaj al guvernanților. De două duminici la rând predau lecții de civism și protestează pentru o cauză ce pare pierdută. Respect pentru ei și vreau să cred că nu sunt manipulați, ci o fac cu convingere, dar mă întreb, unde au fost, nu doar ei, ci și alții care înjură astăzi PSD, în 11 decembrie, ziua alegerilor parlamentare? Ce probleme urgente au avut de rezolvat într-o zi de odihnă, încât nu și-au făcut timp câteva minute să meargă la urne? Oare toți protestatarii și nemulțumiții de astăzi au avut altceva mai bun de făcut în data de 11 decembrie? E doar o întrebare pe care mi-o pun de fiecare dată când, la alegeri, îi văd pe cei tineri că stau în case, fără să înțeleagă că votul lor contează, ca apoi, în momente ca acestea, să protesteze, să ceară demisii și mai știu eu ce. Nu este nici corect, și nici democratic, cât timp, repet, în 11 decembrie 2016 au lăsat să treacă alegerile pe lângă ei, precum trenul inter-city printr-o haltă.
Și tot la fel mă întreb unde au fost reșițenii aseară? Pardon, liberalii reșițeni, am vrut să spun, cei care, teoretic, ar fi trebuit să dea tonul protestelor, fie doar și pentru faptul că sunt în Opoziție. Că doar nu era treaba pesediștilor cu protestul de duminică. Ce-or fi făcut ei la ora la care în mai toate orașele mari din România lumea ieșise la proteste? Ei și USR-iștii, dacă cumva or exista așa ceva în municipiul reședință de județ. Te pomenești că primăria nu le-o fi aprobat autorizație pentru miting. Or le-or fi fost prea greu să scoată nasul din casă și au preferat să-și dea like-uri pe Facebook și să spele vasele rămase murdare de la prânz? Sau poate că au vrut să arate țării că Reșița nu mai este un oraș reprezentativ nici măcar la mitinguri! Dumnezeu știe!
Cine să-i înțeleagă și pe ăștia. Zău, așa!