Menu

Articol

Cine salvează azilul din Anina? Românu îi propune lui Hurduzeu împărţirea cheltuielilor între oraş şi judeţ

Primarul Gheorghe Românu a transmis o adresă către Consiliul Judeţean Caraş-Severin prin care propune soluţii pentru salvarea Căminului pentru Persoane Vârstnice din Anina, rămas fără finanţare guvernamentală. Propunerea constă în transformarea Căminului pentru Persoane Vârstnice Anina într-un punct de lucru al Căminului pentru Persoane Vârstnice Reşiţa. Însă, în aceste condiţii, Consiliul Local Anina se angajează să contribuie la plata unei părţi din cheltuielile care se ridică la 95.000 de lei pe lună.

Gheorghe Românu propune ca din suma totală necesară pentru funcţionarea căminului într-o lună, comunitatea locală Anina (Consiliul Local) să suporte 20.500 de lei, iar Consiliul Judeţean să plătească 34.500 de lei. Diferenţa de 40.000 de lei urmând să provină din veniturile proprii ale căminului.

Ce ar putea plăti Anina

În această variantă, Consiliul Local Anina va plăti:

- achizţionarea dezinfectanţilor, cca 220 lei/lună;

- materialele sanitare, cca 440 lei/lună;

- medicamente, cca 300 lei/lună;

- alte materiale, cca 1.000 lei/lună;

- rechizite, cca 500 lei/lună;

- apă-canal, cca 2.130 lei/lună;

- ridicarea gunoiului menajer, cca 861 lei/lună;

- încălzirea şi energia electrică, cca 15.089 lei/lună.

Transferul vârstnicilor în alte cămine costă

Gheorghe Românu îi expune lui Hurduzeu şi motivele acestui sistem de coplată, care ar permite funcţionarea căminului  în continuare, în acelaşi loc şi cu acelaşi personal, astfel:

„Dacă persoanele vârstnice rezidente în căminul de la Anina ar fi transferate la căminele din subordinea dumneavoastră, acest lucru ar presupune, oricum, plata unor cheltuieli suplimentare către acestea, constând atât în cheltuieli de personal, cât şi cheltuieli pentru asigurarea hranei, pampersului, materialelor de curăţenie, materialelor sanitare, medicamentelor etc.”

Închiderea căminului ar genera cheltuieli şi alte dezavantaje

„Totodată, închiderea căminului şi transferaraea persoanelor vârstnice către alte centre rezidenţiale presupune şi un disconfort al acestora, având în vedere faptul că cei mai mulţi sunt din Anina, au familiile sau locuinţele în localitate.

La nivelul oraşului ne-ar crea probleme cu păstrarea şi conservarea clădirii fostului Spital Orăşenesc Anina, în care funcţionează acest cămin, care are şi statutul de monument istoric.

De asemenea, s-ar pierde un număr de locuri de muncă, aferent personalului încadrat în cămin”, a scris Gheorghe Românu în adresa ajunsă pe masa de lucru a preşedintelui Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Silviu Hurduzeu.

Powered by Jasper Roberts - Blog