Episcopia Caransebeșului desfășoară o nouă campanie de strângere de fonduri pentru a ajuta la finalizarea lucrărilor la primul Centru de Recuperare Oncologică din România, care se construieşte în comuna Sasca Montană. Campania se va desfăşura în perioada 21, 22, 29 și 30 noiembrie. Cei care doresc să contribuie la realizarea clinicii de tratare a cancerului pot contacta Episcopia sau pot dona bani în contul Asociaţiei Ioan Popasu.
În comunicatul de presă, transmis de Episcopia Caransebeşului, se fac precizările necesare:
„Pentru că ajutorarea celor ce sunt în nevoi este o cerinţă de căpătâi a Bisericii, se va organiza o colectă de strângere de fonduri pentru a ajuta la finalizarea lucrărilor a primului Centru de Recuperare Oncologică din România, în toate oficiile parohiale și mănăstirești din Episcopia Caransebeșului, colecta desfășurându-se în 21, 22, 29 și 30 noiembrie. Toți cei care doresc să contribuie la această campanie derulată de Episcopia Caransebeșului în perioada următoare au posibilitatea să apeleze și persoana de contact a Centrului eparhial Doinița Văran, la numărul de telefon 0745174884, sau pot să folosească IBAN-ul Asociației Ioan Popasu, Banca Transilvania Caransebeș, RO74BTRL01101205W39949XX, CIF 20215810”.
Reamintim că primul Centrul de Recuperare Oncologică se construieşte printr-un proiect european derulat de Fundaţia „Sfânta Irina”, coordonată de prof. univ. dr. Pavel Chirilă, originar din Slatina Nera, Caraş-Severin. Clinica se construieşte în mare parte din fonduri europene, însă, pentru finalizarea lucrării, extrem de complexe, mai sunt necesare fonduri. În clinică vor fi trataţi şi consiliaţi bolnavii de cancer în stadii iniţiale. Specialiştii complexului medical se vor concentra pe depistarea precoce şi tratamentul cancerului, dar şi pe consilierea pacienţilor la aflarea veştii şi debutul bolii.
„Ținând cont că această clinică se construieşte pe teritoriul judeţului Caraș-Severin, alături de o mănăstire importantă a Eparhiei Caransebeșului şi într-o zonă depopulată cu multe probleme sociale, se face apel la bunii credincioşi să contribuie după putere ca proiectul să se poată duce la îndeplinire, pe lângă fondurile europene fiind necesare şi contribuţii interne din partea comunităţii locale. La aceste considerente se adaugă statisticile îngrijorătoare ale Direcţiei de Sănătate Publică din Caraş-Severin care arată că judeţul nostru ocupă locuri fruntaşe la mai multe tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de sân, cancerul de col uterin şi cancerul de colon, numai în ultimele luni depistându-se 915 noi cazuri de cancer, pe lângă cei 7935 bolnavi deja înregistraţi”, se mai precizează în comunicatul Episcopiei Caransebeşului.