Menu

Articol

Comuna Grădinari, grădina nimănui!

Comuna Grădinari din judeţul Caraş-Severin, situată la aproximativ 40 de kilometri de Reşiţa, este una dintre cele mai prăpădite comune din judeţ. O spun locuitorii, care nu dau vina nici pe divinitate, nici pe aşezarea geografică, nici pe calitatea solului şi apei, nici pe vremuri. Locuitorii dau vina pe administraţia locală. Grădinari e o grădină prost gospodărită, ce pare de-a deptul abandonată.

Am văzut o piaţă agro-alimentară nou construită, însă, închisă, la intrarea în comună, venind din direcţia Reşiţa. Câţiva oameni din apropiere, ne-au spus că piaţa a fost terminată anul acesta, e un proiect făcut împreună cu sârbii, dar piaţa nu a fost deschisă, din cauză că Primăria nu are bani. Ca să ne lămurim cum stă treaba cu piaţa, l-am căutat pe viceprimarul comunei. Am dorit să vorbim cu viceprimarul, Valentin Ovidiu Firca, deoarece el ţine locul primarului Ion Moşoarcă, fostul primar fiind suspendat din funcţie ca urmare a unei condamnări pentru fraudă din fonduri europene.

Viceprimarul Firca ne-a explicat: „S-a făcut un proiect transfrontalier cu Serbia, cred că acum trei ani, dar nu am reuşit să absorbim bani. Nici băncile nu ne-au dat bani, avem venit mic anual la Primărie. Am fost la Guvern, nici de acolo nu am primit, acum am încercat prin Trezrerie să aducem nişte bani, să luăm împrumut. Nici de acolo nu se poate! O să mergem din nou la Guvern, să ne ajute cumva. Preţul pieţei, partea noastră, a fost de 470.000 şi cam 400.000 de euro au mai rămas să-i dăm constructorului, Help Trans din Oraviţa. Constructorul şi-a terminat treaba la timp (n.n. – în aprilie 2015), dar noi, din cauză că nu am depus la timp partea noastră de 2 la sută din proiect, nu am absorbit banii europeni, aşa că nu am avut şi nu avem bani să le plătim lucrarea”.

Viceprimarul Firca ne-a mai spus că proiectul transfrontalier a fost făcut împreună cu comuna Vârşeţ din Serbia, iar sârbii şi-au respectat obligaţiile, au terminat construcţia, au primit banii europeni, au plătit constructorul şi au deschis piaţa.

O ciudăţenie, pentru noi, oamenii neobişnuiţi cu tradiţiile şi spiritul locului, este că în mijlocul complexului nou de hale din Grădinari tronează o clădire veche şi scorojită, despre care aflăm că este remiza de pompieri. Aşa a fost făcut proiectul, de-a roata în jurul remizei de pompieri. În sfârşit, dacă aşa e modelul, n-avem ce face!

Oamenii din comună sunt şi ei nemulţumiţi de faptul că un complex de hale, nou, modern, cu toate utilităţile, stă nefolosit, în timp ce comerţul cu produse agro-alimentare se face pe jos, prin praf sau noroi, în faţa Casei Culturale Cacova (aşa scrie pe firmă). Oamenii mai sunt de părere că viceprimarul „e nevinovat", în sensul că nu prea ştie ce se întâmplă şi ce manevre s-au făcut. Dar nici vreo putere să facă ceva nu are. Şi, tot de pe stradă am aflat un off şi mai mare al localnicilor din Grădinari (fostă Cacova), cu privire la apa potabilă. Tot un proiect european a îngropat o grămadă de bani în pământ; există foraje, uzină de apă, reţea de distribuţie a apei, numai apă NU este! Locuitorii continuă să folosească apa din vechile fântâni sau... apă plată cumpărată de la magazin. Cu privire la acest subiect vom reveni mâine cu mai multe informaţii.

Powered by Jasper Roberts - Blog