Instanța Curții de Apel Timișoara a dat soluția în cazul lui Valentin Cârstea, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Caraș-Severin și profesor al Universității Europene Drăgan, din Lugoj. În baza probelor de la dosar, Curtea a respins cererile de schimbare a încadrării juridice din infracţiunea de „luare de mită săvârşită de un funcţionar public“ în „infracţiunea de luare de mită comisă de alte persoane“ şi din infracţiunea „de fals intelectual“ în „infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată“ fapte formulate de inculpat și săvârșite de acesta în calitate de cadru didactic.
Deliberând, instanța l-a condamnat la pedeapsa de 2 (doi) ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată (faptele săvârşite în calitate de cadru didactic), 2 (doi) ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă în formă continuată și de 1 (un) an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de „fals intelectual” (în calitate de cadru didactic).
În același timp, Curtea de Apel Timișoara l-a achitat pe inculpat pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, fapta săvârșită în calitate de procuror. Totodată, au fost contopite pedepsele aplicate în pedeapsa cea mai grea, aceea de 2 ani închisoare, la care adaugă un spor de 1 an închisoare. inculpatul urmând să execute pedeapsa rezultantă de 3 (trei) ani închisoare. În temeiul art. 91 C.p. instanța a dispus suspendarea, sub supraveghere, a executării pedepse rezultante de 3 ani închisoare și a stabilit un termen de supraveghere de 4 (patru) ani pe seama inculpatului.
Pe lângă pedeapsa rezultantă, se aplică pedeapsa accesorie a interzicerii următoarelor drepturi prevăzute de Codul penal: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a exercita profesia de cadru didactic, pe o perioadă de cinci ani.
Reamintim că Valentin Cârstea a fost trimis în judecată în urma unui flagrant făcut de procurorii DNA în toamna anului trecut, el fiind învinuit că în perioada august 2013 – octombrie 2014, a primit de la denunțător aparate electrocasnice, electronice și bunuri alimentare, în valoare de aproximativ 9.000 de lei, cu scopul de a-i facilita promovarea examenelor la Facultatea de Drept a Universității Europene Drăgan, unde era încadrat ca profesor.
Cu drept de apel în zece zile de la comunicare.