Menu

Articol

Consiliul ARACIS confirmă: UEMR a primit calificativul „Grad de încredere limitat“

Într-o notă referitoare la raportul de evaluare instituțională externă la Universitatea „Eftimie Murgu“, din Reșița, elaborat de o comisie a ARACIS, în perioada 28-30 mai 2015, dar și la situația apărută după 9 iulie, dată la care DGA a descins la universitatea reșițeană, reținând doi profesori universitari, comisia se arată rezervată în privința calității actului de învățământ superior la Reșița.

Dacă programele de studii evaluate, respectiv Electromecanică, Contabilitate și Informatică de Gestiune și Marketing, toate la învățământ cu Frecvență, și Marketing, la Distanță, au obținut menținerea acreditării, cu calificativul „încredere“, nu același lucru se poate spune despre capacitatea instituțională a instituției cu privire la structurile manageriale. „Universitatea Eftimie Murgu din Reșița prezintă, la ora actuală, grave probleme din punctul de vedere al capacității instituționale cu privire la structurile manageriale, motiv pentru care comisia de evaluare externă propune acordarea calificativului grad de încredere limitat“, se arată în nota semnată de prof. univ. dr. Simona Lache și prof. univ. dr. Alexandru-Silviu Apahidean.

Nota este datată 15 noiembrie 2015. Pe de altă parte, în raportul Consiliului ARACIS privind evaluarea externă a calității academice, din 26 noiembrie 2015 și semnat de președintele ARACIS prof. univ. dr. ing. Iordan Petrescu, se exprimă regretul că universitatea reșițeană, prin conducerea ei, nu a răspuns scrisorii-rezumat adresată în data de 8 iulie 2015. În plus, consiliul a apreciat favorabil calitatea informațiilor cuprinse în raportul Departamentului de evaluare externă a calității, din luna noiembrie 2015. „Având în vedere totalitatea documentelor și informațiilor avute la dispoziție, Consiliul ARACIS acordă Universității «Eftimie Murgu» din Reșița calificativul «Grad de încredere limitat»“, se arată în respectivul raport. Mai jos de atât, nu se poate. Sau se poate, prin închiderea universității.

După un an de la finalizarea evaluării, UEMR este obligată să depună la ARACIS un raport în care să dovedească îndeplinirea cerințelor prevăzute în planul de măsuri, pentru ca activitatea să atingă nivelul standardelor educaționale în vigoare.

Altfel spus, noul rector, conf. univ. dr. Venera Manciu, pornește la drum cu o mare povară moștenită din mandatul precedent. Dacă nu se va dezice de declarațiile referitoare la păstrarea universității la Reșița, nu-i va fi deloc ușor să mențină instituția pe linia de plutire, cu îndeplinirea cerințelor impuse de ARACIS, agenția publică însărcinată prin lege cu evaluarea, acreditarea și autorizarea temporară a învățământului superior din România.

Powered by Jasper Roberts - Blog